Jokaisella on oikeus kuolla arvokkaasti: Uusi kirja saattohoidosta julkaistu

  • Posted on October 29, 2013 at 13:24

6715efd43798958c_lrg

Saattohoito tarkoittaa kuolevan hyvää hoitoa. Sen tavoitteena on kuolevan lähtörauha riippumatta siitä, missä hoidetaan, laitoksessa tai kotona. Saattohoidossa tiedetään, että elämän päätösvaiheessa on vielä paljon tehtävää. Jokaisella on oikeus kuolla arvokkaasti.

Kirjapajan uutuuskirja ”Saattohoito kuolevan tukena” on saattohoidon perusteos. Kirja on suunnattu saattohoidossa työskenteleville, opiskelijoille ja kaikille, joita kuolema koskettaa. Teoksen on toimittanut sairaalasielunhoidon johtaja emerita Kirsti Aalto.

”Kirja on juuri nyt ajankohtainen. Lähestymme pyhäinpäivää, jolloin muistelemme poisnukkuneita läheisiämme. Pyhäinpäivä saa meidät ajattelemaan kuolemaa ja käymään rakkaittemme haudalla. Haluamme sytyttää kynttilän muistamisen ja toivon merkiksi. Tänä syksynä ja ensi vuonna aiheesta keskustellaan paljon, koska saattohoito on vuoden 2014 Yhteisvastuukeräyksen kotimainen kohde. Aihe on lähiviikkoina esillä myös Pikkukirkkopäivillä Tampereella ja Lappeenrannassa”, sanoo Kirsti Aalto.

Aallon toimittama teos koostuu asiantuntijoiden artikkeleista. Kirja käsittelee saattohoidon merkitystä sekä kuolevan että saattajan kannalta, kuolevan sielunhoitoa, surevan tukemista ja lohduttamista ja toivon ylläpitämistä kuolevan potilaan hoidossa. Siinä kerrotaan yhteistyöstä henkilöstön ja potilaan omaisten välillä. Kirjassa esitellään myös malli vierelläkulkijoiden koulutusohjelmaksi.

”Vierelläkulkijat ovat saattohoidon vapaaehtoisia tukihenkilöitä, joiden panos täydentää hoitotyötä. He saavat tehtäväänsä koulutuksen, jonka tavoitteena on antaa valmiuksia turvalliseen kuolevan rinnalla olemiseen. Oma elämänkokemus auttaa; tukihenkilö toimii kuolevan tukena hänen toivomallaan tavalla”, sanoo Aalto.

Kirsti Aallon lisäksi kirjaan ovat kirjoittaneet asiantuntijoina keräysjohtaja Tapio Pajunen, ylilääkäri Juha Hänninen, sairaalapastori Virpi Sipola, lääkäri, psykoterapeutti Päivi Hietanen, pastori, psykoterapeuttiJohanna Ervast, Pirkanmaan hoitokodin johtaja Tiina Surakka, arkkiatri Risto Pelkonen, Terhokodin vapaaehtoinen, merikapteeni Seppo Laurell sekä kirjailija Liisa Mäntymies.

Yhteisvastuukeräyksen kohteena valtakunnallinen saattohoitohanke

Vuoden 2014 Yhteisvastuukeräyksen kotimainen erityiskohde on valtakunnallinen saattohoitohanke. Tavoitteena on luoda kattava, valtakunnallinen saattohoidon ja kuolevan kärsimyksen hoitamisen ammatillinen konsultaatiopalvelu, jonka avulla saattohoitopalveluja olisi saatavilla aiempaa laajemmin eri puolella Suomea.

Myös Otavalta on tänä syksynä ilmestynyt teos saattohoidosta. “Elämän puu. Kirjoituksia saattohoidosta” ilmestyi syyskuussa. Se on Terhokodin 25-vuotisjuhlakirja, jonka ovat toimittanet Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen ja toimittaja Marjukka Luomala. Kirjassa on myös Kirsti Aallon artikkeli ”Kirkko saattohoidon kehittäjänä”.