Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy: Kristillinen usko ja suomalais-ugrilainen mielenmaisema kohtaavat

  • Posted on March 4, 2013 at 16:18

Pauliina Kainulaisen uusi teos Metsän teologia valottaa kristinuskon ja suomalaiskansallisen luontosuhteen yhtymäkohtia. Metsä on suomalaiselle paitsi paikka, myös syli ja koti. Se on ympäristö, joka muokkaa mielenmaisemaamme.

Kristinusko tuotiin Suomeenkin kolonialistisessa hengessä. Olisiko uskon tulkintamme toisenlainen, jos kristillisen uskon tarjoama ilosanoma olisi aidosti kohdannut vanhan suomalaisen mielenmaiseman? Tätä kysyy Pauliina Kainulainen. Keskustelussa syntyvät uudenlaiset – ja silti vanhat ja ehkä alkuperäiset – tulkinnat, joissa luonnon viisaus kohdataan.

Metsän teologia on kristinuskon kulttuurisesti ja ekologisesti mielekäs tulkinta. Se huomioi luonnon kantokyvyn ja kaikkien elollisten, niin ihmisten kuin eläinten, hyvinvoinnin. Metsän teologia on kuin kulkemista jatulintarhassa, ikiaikaisessa spiraalissa: askel askeleelta kokija pääsee syvemmälle, kohti keskusta, jossa Jumala, luonto ja oma itse kohtaavat.

Pauliina Kainulainen on kontiolahtelainen teologian tohtori ja pappi. Hänet tunnetaan ekoteologisena ajattelijana, joka huomioi tutkimusaiheissaan myös naisnäkökulman.

Pauliina Kainulainen: Metsän teologia. Kirjapaja 2013. 254 s. ISBN 978-952-247-411-7. Ovh. 32,30