Sundomin kirkossa uudet digitaaliurut

  • Posted on March 8, 2018 at 14:13

Ny orgel 4

Sundomin kirkkoon on asennettu uudet digitaaliurut jotka otetaan heti käyttöön. Urut ovat Allen Chancel CF-4-merkkiset. Ensimmäinen jumalanpalvelus jossa urkuja käytetään, on ruotsinkielinen koko perheen messu sunnuntaina 18. maaliskuu kello 10. Virallisesti urut vihitään käyttöön 5.5. kello 18 Vaasan ruotsalaisen seurakunnan kevätkonsertissa.

Sundomin kirkon vanhat urut olivat liian pienet ja ääni liian hento kirkon tarpeisiin nähden. Uusien urkujen kapasiteetti on suurempi, ja niiden täyteläinen sointi tukee virsilaulua paremmin.

– Uusilla uruilla voimme soittaa hienompaa häämusiikkia. Hautajaisissa saamme kuuluville pehmeämpiä ja rauhallisempia ääniä kuin vanhoilla uruilla, kertoo Vaasan ruotsalaisen seurakunnan kanttori Mikael Heikius.

Digitaalisia urkuja ei tarvitse huoltaa samalla lailla kuin akustisia urkuja, jolloin huoltokustannuksissa syntyy säästöjä. Vaasan suomalaisen ja ruotsalaisen seurakunnan kanttorit testasivat eri merkkisiä urkuja ennen valintaa. Allen-urkuihin päädyttiin, koska niillä on helppo soittaa ja niissä on erityisen hyvä ääni.

Sundomin kirkon entiset urut purettiin tammikuussa. Merkittäviä muutoksia ei uusien urkujen takia tarvitse kirkkoon tehdä, koska kevyet digiurut voidaan vain nostaa paikalleen. Urkujen yläpuolelle on asennettu valot. Jotta kirkkokansa kuulisi kanttorin äänen paremmin, urkujen viereen asennetaan uutuutena myös mikrofoni.