You are currently browsing the Suomen Raamattuopiston Säätiö category
Displaying 1 - 3 of 3 entries.

Suomen Raamattuopiston tuore toiminnanjohtaja Vartiainen: “Kristus-perusta ratkaisee kaiken”

  • Posted on August 29, 2015 at 20:26

9396ab6fb2d9f1c5_800x800ar

Suomen Raamattuopiston tuore toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen siunattiin tehtäväänsä Hengellisillä syventymispäivillä lauantaina.

Vartiaisen työhönsiunaamistilaisuuden alkusanat lausui piispa Tapio Luoma.

– Raamattuopisto on kirkollinen vaikuttaja, jonka näkemyksiä kuunnellaan. Tulet vaikuttamaan keskusteluun Raamatusta ja siitä, miten sitä tulkitaan, Luoma evästi.

Hän painotti, että jokaisen raamatunopettajan vastuu on suuri.

– Tulee puhua niin, että Jumalan ääni kuuluu. Kirkkomme tarvitsee Raamattuopistoa. Pidä Lauri kiinni kirkon hyvää etsivästä periaatteesta, anna kuulua miten sitä rakastat, Luoma jatkoi.

Vain Jumala voi hankkia elämän

Työhönsiunaamisen jälkeen Johanneksenkirkossa puhui piispa Simo Peura. Hän pureutui Syventymispäivien teemaan “Hanki elämä”. Peuran mukaan elämän hankkiminen oli suuri kysymys reformaationkin aikaan.

– Ne, keitä Luther vastusti, esittivät, että kun ihminen tekee parhaansa, Jumala on suosiollinen. Ihminen kykenisi näin uudistamaan elämänsä yhteistyössä Jumalan kanssa.

– Tähän Luther sanoi kuitenkin ei. Uudistuksen vaikuttaa yksin Jumala. Luterilainen käsitys elämän hankkimisesta lähtee siitä, että ensin on löydettävä vastaus itsekkyyden ongelmaan, koska sen mitä rakennamme itsemme varaan, lopulta menetämme.

Peuran totesi, että Jumalan rakkaus “katsoo ylhäältä alas”.

– Se hakeutuu luoksemme. Se huomioi erityisesti syntiset, sairaat ja kärsivät. Heissä Jumalan rakkaus alkaa vaikuttaa ilman heidän omaa yrittämistään. Itsekkyys menettää asemaansa ja lähimmäisenrakkaus saa tilaa.

Elämän hankkimisessa on Peuran mukaan kyse ennen kaikkea ensimmäisestä käskystä.

– Aineellisen hyvinvoinnin keskellä monen epäjumala on omaisuus. Myös oppineisuus, viisaus tai hyvä maine voi viedä Jumalan paikan.

– Ensimmäinen käsky ohjaa kuitenkin luottamaan yksin Jumalaan, myös silloin kun hän ottaa jotakin pois. Ja kun Jumala käskee rakastamaan itseään, hän samalla kertoo tahtovansa olla ihmisen kanssa.

– Kukaan ei pysty turvaamaan omaa elämäänsä. Jumala pitää elämän yllä, Peura kiteytti.

– Jotakin ihminen kuitenkin voi tehdä. Hän voi rukoilla. Sitä suosittelen vaihtoehdoksi Hanki elämä -projektille. Rukous on ihmisen ja Jumalan Hengen yhteistyötä. Voi olla, että opimme tuntemaan tarpeemme vasta alettuamme rukoilla, Peura jatkoi.

a469f1adf9e54a92_800x800ar

 

Lauri Vartiaisen siunaus

“Vain risti voi uudistaa”

Toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen painotti omassa puheenvuorossaan kirkon ikiaikaisen perustan merkitystä.

– Tämäkin tapahtuma järjestetään Kristus-perustalle. Muuta perustusta ei ole.

Vartiaisen mukaan moni kaipaisi kirkolta radikaalia uudistusta ja nuorennusleikkausta.

– Toki meidän pitää seurata aikaamme. Ei ole järkevää pitää yllä pelkästään perinneliikettä. Meidän on oltava avoimia ja ulospäin suuntautuvia, lievitettävä ihmisten hätää.

– Tämä kaikki tulee kuitenkin rakentaa edelleen ristin sanoman varaan. Kaikki uudistus alkaa paluusta tälle perustalle, Vartiainen linjasi.

Hän totesi, että “olemme maassamme suuren muutoksen edessä, ehkä suurimman tuhanteen vuoteen”.

– Muinoin suurtenkin uudistusten jälkeen kirkot rakennettiin uudestaan samoille sijoille. Nyt näyttää siltä, että vanhaan ei ole paluuta, ja tulevaisuus jää salaisuudeksi.

– On kuitenkin muistettava, että Jumala antaa monesti parhaat lahjansa vaikeuksien keskelle, Vartiainen rohkaisi.

– Vaikka läntinen maailma on etääntynyt kristinuskosta, Jumalan lupaus ei horju. Lopputulos on tiedossa. Kun Vapahtaja tulee takaisin, hän tuo lopullisen muutoksen.

Hengelliset syventymispäivät jatkuvat Helsingissä Johanneksenkirkossa ja Cygnaeuksen koululla huomenna 30.8.

Radio Dei lähettää ohjelmaa syventymispäiviltä sunnuntaina klo 10–11.

Katso tarkemmat tiedot osoitteesta syventymispaivat.fi

Suomen Raamattuopiston Säätiö: Kirkkokansan raamattupäivä kutsuu Jumalan valtakunnan äärelle

  • Posted on March 6, 2015 at 14:30

ab61699c01099c08_800x800ar

 

Raamattupäivän juontavat Iida Hovi ja Topi Knihtilä.

Järjestyksessään viides Kirkkokansan raamattupäivä pidetään Lahden Ristinkirkossa 21.3.2015 teemalla ”Tulkoon valtakuntasi”.  Keski-Lahden seurakunnan ja viidennen herätysliikkeen järjestöjen järjestämä tapahtuma kokoaa kristittyjä yhteen rohkaistumaan Jumalan sanasta ja yhteisestä uskosta. Lisäksi päivän aikana pohditaan muun muassa herätystä, lähetystä ja sovinnon merkitystä elämässä.

Yksi raamattupäivän puhujista, Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Timo Junkkaala korostaa, että Jumalan valtakunta toteutuu siellä, missä uskotaan synnit anteeksi Jeesuksen ristin perusteella.

– Jumalan valtakunta on ristin alle kätketty valtakunta, jossa kuningas on kuollut alamaistensa puolesta. Se on syntien anteeksiantamuksen valtakunta, jossa murheelliset saavat lohdutuksen. Se on kuoleman voittamisen valtakunta, jossa jaetaan vanhurskautta, iloa ja rauhaa niille, joilta sitä kaikkea puuttuu.

Junkkaala kiteyttää, että liikkeen perinnön ytimessä on uskonpuhdistuksen sanoma syntisen vanhurskauttamisesta yksin Kristuksen sovitustyön perusteella armosta ja uskon kautta.

– Toivon tämän sanoman säilyvän ja että siihen liittyy ihmisten kuunteleva ja hyväksyvä kohtaaminen.

Raamattupäivän juontajana toimii OPKOn opiskelijatyön koordinaattori Topi Knihtilä. Hänen mukaansa ohjelmassa on huomioitu sekä nuoret että vanhat. Ohjelmavastuussa on kaikenikäisiä ”koululaisista kokeneisiin konkareihin”, ja yhteislauluina on niin uusia kuin perinteisiäkin lauluja.

– Odotan tapahtumalta sitä, että saamme yhdessä inspiroitua Jumalan sanan opetuksesta ja että jokainen mukanaolija voisi löytää jonkin pienen tai suuren aarteen Raamatusta päivän aikana, Knihtilä toivoo.

– On ihana asia kokoontua eri-ikäisten kanssa rakentumaan yhteisestä uskosta, tutustua uusiin ihmisiin ja tavata vanhoja ystäviä. Sanan ruokaa ja rohkaisua on raamattupäivässä tarjolla kaikille, lupaa päivän toinen juontaja, Päijät-Hämeen Kansanlähetyksen nuorisosihteeri Iida Hovi .

Päivän muita puhujavieraita ovat muun muassa kenttäpiispa Pekka Särkiö , pääsihteeri Jussi Miettinen , päätoimittaja Leif Nummela , työaluevastaava Taneli Skyttä , perheterapeutti Saara Kinnunen sekä rehtori Juha Vähäsarja . Ohjelma alkaa klo 10 ja loppuu klo 17 alkavaan ehtoollismessuun. Tilaisuudessa tarjotaan myös mahdollisuus sielunhoitoon ja esirukoukseen.

Tapahtuman järjestävät Keski-Lahden seurakunta, Lähetysyhdistys Kylväjä, Suomen Ev.lut. Kansanlähetys, Suomen Raamattuopiston Säätiö, Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys.

lisätiedot:

www.facebook.com/raamattupäivä

Teologiset opintopäivät: Ovatko herätysliikkeet jumittuneet perinteeseen?

  • Posted on January 4, 2015 at 17:23

82c680b4fade55ed_800x800ar

 

Teemu Kakkuri Teologisilla opintopäivillä

Teologian tohtori Teemu Kakkuri kärjisti Teologisten opintopäivien esitelmässään, että herätysliikkeet tarjoavat nykyään muutoksen sijaan turvallisuutta.

– Vaikuttaisi karkeasti yleistäen siltä, että nykyisissä herätysliikkeissä on luovuttu yrittämästä vaikuttaa epäuskoisten ihmisten kääntymiseen, Kakkuri sanoi.

– Kun evankelioimistyössä ei kohdata evankelioitavia, aletaan puhua evankeliumista, hän jatkoi.

Kirjapaja julkaisi syksyllä kirkkohistorioitsija Kakkurin teoksen Suomalainen herätys , jossa käydään laajasti läpi herätysliikkeiden historiaa maassamme. Teologisilla opintopäivillä Kakkurin otsikko oli ”Herätysliikkeitä vai perinneliikkeitä?”

– Herätysliikkeen olemukseen kuuluu perinteen vaaliminen, Kakkuri pohjusti.

Menneisyyden herätysten muistelemisesta on kuitenkin hänen mukaansa tullut monessa liikkeessä ”itse asia”.

– Viime kesän herättäjäjuhlien puheista melkoinen osa käsitteli Wilhelmi Malmivaaraa tai Paavo Ruotsalaista. Eivätkös ne ole kuolleita molemmat?

Kakkuri vertasi herätysliikkeiden nykytilaa jääkiekkojoukkueeseen, joka ”laittaa pitkän kiekon vastustajan päätyyn, mutta kukaan ei lähde perään tekemään maaleja”.

– Osittain tämä johtuu ryminäevankelioimisen krapulasta. Kansanlähetyskin pyysi anteeksi hengellistä väkivaltaa ja uusien vahinkojen tekemistä varotaan.

– Osittain tämä johtuu kristillisten järjestöjen rakenteista Ylläpitävää toimintaa täytyy olla paljon, koska eletään vähenevien ja vanhenevien kannattajien varassa. Eteenpäin heittäytyvän toiminnan tilalle tulee rakenteita vahvistavaa toimintaa. Se vaikuttaa myös sananjulistuksen sisältöön, Kakkuri analysoi.

Hänen mukaansa herätysliikkeiden retoriikassa korostuu turvallisuus.

– ”Saamme ystävät kalliit jäädä turvallisesti armon suojaan” voisi olla minkä tahansa liikkeen puhetta. Puheissa ei pyritä vaikuttamaan muutosta vaan pitäytymään vanhaan.

– Näin on tahdottu tietysti torjua teologista liberalismia, mutta samalla säilyttämisestä on tullut hyve ja ilmapiiristä uninen.

Kakkurin mielestä herätysliikkeet ovat nyt hieman ”hajanaisia ja tehottomia”. Syynä tähän on niiden ”monitouhuisuus”. Lääkkeeksi Kakkuri tarjoaa keskittymistä ydintehtävään.

– Pitääkö kristillisten järjestöjen olla koko valikoiman tavarataloja? Eivätkö ne voisi keskittyä Raamatun opettamiseen ja maallikkojulistukseen?

– Meillä ei ole keinoja eikä valtuuksia synnyttää uusia herätyksiä, mutta voimme vaikuttaa olemassa olevan järjestötoiminnan linjauksiin, Kakkuri sanoi.

Perusta-lehden teologiset opintopäivät järjestettiin Suomen Raamattuopistossa Kauniaisissa 2.-4.1. Tapahtuman pääluennoitsijana oli Uuden testamentin professori Craig A. Evans Kanadasta. Teologisille opintopäiville toivat terveisensä myös Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi ja Viron kirkon uusi arkkipiispa Urmas Viilma . Piispan kyselytunnilla yleisökysymyksiin vastasi kenttäpiispa Pekka Särkiö .