You are currently browsing the Suomen Ekumeeninen Neuvosto category
Displaying 1 - 2 of 2 entries.

Arkkipiispa Kari Mäkisen vierailu Paltamossa

  • Posted on October 8, 2013 at 12:36

mäkinen

Arkkipiispa Kari Mäkinen

Suomen Ekumeenisen Neuvoston syyskokous ja Ekumeeninen seminaari järjestetään 17.–18.10. Kainuun Opistolla. Aiheena on vapaa liikkuvuus, EU-kansalaisuus ja ihmisyys. Paneelikeskustelu käydään aiheesta arki monikulttuurisessa Kainuussa. Tilaisuudessa on läsnä Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitus piispoineen sekä Neuvoston jäsenkirkot, kumppanuusjärjestöt ja -jaostot.

Mukana on professori, dr., Euroopan kirkkojen siirtolaiskomission puheenjohtaja (CCME), Ranskan protestanttisten kirkkojen federaation varapuheenjohtaja Victoria Kamondji-Johnston, Suomen ort. kirkon arkkipiispa Leo, ort. piispa Arseni, Suomen ev. lut. kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen, Lapuan piispa Simo Peura, Tampereen piispa Matti Repo, Suomen katolisen kirkon piispa, Ekumeenisen Neuvoston puheenjohtaja Teemu Sippo, Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen, Kajaanin ort. seurakunnan kirkkoherra Andreas Larikka ja imaami Abdefarrim Fahim.

Ekumeenisen neuvoston vuosikokous järjestetään torstaina 17.10. Siioninvirsihartauden pitää pastori Markus Hytönen ja Kainuun Opiston virallisen tervehdyksen tuo Lauri Pykäläinen. Päivän aikana seurue tutustuu Paltamon kirkkoon vs. kirkkoherra Marjatta Leinosen johdolla. Päivä päättyy ekumeeniseen jumalanpalvelukseen.

Ekumeeninen seminaari järjestetään perjantaina 18.10. Ohjelmassa on työskentelyä työpajoissa ja niiden purkua. Päivän aikana julkaistaan Mieslahden teesit. Päivä päättyy hartauteen Kajaanin ortodoksisessa kirkossa.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto on huolestunut Egyptin tilanteesta

  • Posted on August 20, 2013 at 13:05

Suomen kristityt seuraavat huolestuneina rauhattomuuden ja väkivallan lisääntymistä Egyptissä. Viime päivien kiristynyt tilanne on johtanut siihen, että syrjäytettyä presidenttiä kannattavat, poliittisen islamin nimissä esiintyvät ääriryhmät ovat hyökänneet myös Egyptin kristittyjä vastaan, Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) toteaa.

Kristittyjä on Egyptin 85 miljoonasta asukkaasta noin 10 prosenttia, ja he edustavat maan tuhansien vuosien historiasta periytyvää koptilaista kulttuuria.

Saatujen tietojen mukaan jo yli 50 kirkon kerrotaan tuhoutuneen. Eri puolilla Egyptiä kristillisiä kirkkoja ja luostareita, koteja ja liikkeitä on myös merkitty ristinmerkein ja iskulausein. Yleisesti uskotaan, että ne ovat hyökkäysten tulevia kohteita.

Uskonnonvapauden kunnioitus on tärkeää

SEN:in mukaan uskontojen käyttö väkivallan sytyttäjänä sotii niiden ominta olemusta vastaan. Egyptin kriisin osapuolten samoin kuin koko kansainvälisen yhteisön pitää herätä huomaamaan uskonnonvapauden ja eri identiteettien keskinäisen kunnioituksen merkitys kaikissa yhteiskunnissa. Mitään uskontoa edustavia ihmisiä ei saa syrjiä, uhata eikä ajaa pois kodeistaan missään päin maailmaa.

Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitus pyytää kaikkia Suomen kristittyjä rukoilemaan Jumalaa, että rauha ja turvallisuus palaisivat Egyptiin, maahan joka Raamatun mukaan tarjosi turvan vainoojilta Jeesus-lapselle ja pyhälle perheelle. Valtaosa Egyptin muslimeista ja kristityistä haluaa rakentaa hyvää tulevaisuutta koko kansalle, niin kuin muslimit ja kristityt ovat eläneet naapureina, työtovereina ja saman kotimaan lapsina vuosisatojen ajan.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on kristillisten kirkkojen yhteistyöelin, jonka jäsenkuntaan kuuluvat kaikki maamme kristilliset kirkkokunnat. SEN tekee läheistä yhteistyötä mm. uskontojen yhteisen USKOT-foorumin ja Suomen Islamilaisen Neuvoston kanssa.