You are currently browsing the Vatikaani category
Displaying 1 - 10 of 10 entries.

Paavi: Pedofiilipapeilla “rienaava kultti”

  • Posted on July 7, 2014 at 17:52

Franciscus - Google Chrome_2014-07-07_17-46-59

Paavi Franciscusta on aiemmin kritisoitu hitaasta reagoimisesta katolisen kirkon pedofiiliskandaaleihin.

Paavi Franciscus tuomitsi lasten hyväksikäytön katolisessa kirkossa tavattuaan ensimmäistä kertaa pedofiilipappien uhreja.

Kuusi pappien uhria Britanniasta, Saksasta ja Irlannista tapasivat paavin hänen asunnollaan Vatikaanissa.

Franciscuksen mukaan pedofiilipapit muodostivat “rienaavan kultin” joka häpäisi Jumalaa. Paavin mukaan katolisen kirkon täytyy hyvittää pedofiilipappien teot, jotka pystyttiin salaamaan rikoskumppanien yhteistyöllä.

– Tiedän, että nämä haavat ovat syvän ja hellittämättömän emotionaalisen ja hengellisen tuskan ja jopa epätoivon lähde, Franciscus sanoi.

Franciscus muistutti, että jotkut pedofiilien uhrit ovat päätyneet itsemurhaan.

– Näiden Jumalan rakkaiden lasten kuolemat painavat minun ja koko kirkon sydäntä ja omaatuntoa, paavi lausui.

Paavi Franciscusta on aiemmin kritisoitu hitaasta reagoimisesta katolisen kirkon pedofiiliskandaaleihin. Tuhansien epäillään joutuneen katolisten pappien hyväksikäyttämiksi eri puolilla maailmaa.

Toukokuussa Paavi Franciscus vertasi pappien rikoksia saatananpalvontaan.

HOMILY OF POPE FRANCIS: HOLY MASS IN THE CHAPEL OF THE DOMUS SANCTAE MARTHAE
WITH A GROUP OF CLERGY SEX ABUSE VICTIMS

Paavi Franciscus sai oman fanilehden – mukana keskiaukeaman paavi

  • Posted on March 5, 2014 at 17:21

e90c7f7e584ab1faaf82a37c10716892

Katolisen kirkon päämies paavi Franciscus on saanut oman fanilehden. Ex-pääministeri Silvio Berlusconin perheen omistaman Mondatori-kustantamon julkaiseman Il Mio Papa(Paavini) -lehden ensimmäisessä 69-sivuisessa numerossa kerrotaan paavin elämäntarina ja kerrotaan ihmisten ajatuksia vuosi sitten paaviksi nousseesta Franciscuksesta.

Lehti on täynnä kuvia paavista ja lehden keskiaukeamalla on kaksipuolinen paavijuliste. Julisteen molemmille puolille on painettu hymyilevä paavi ja lainauksia tämän puheista.

Aikakauslehdessä on paavia käsittelevien juttujen ohella mainoksia, joissa esitellään muun muassa kauneustuotteita, laihdutuskeinoja ja laksatiiveja.

Ensimmäinen paavi-lehden numero tuli myyntiin samana päivänä, jona paavi Franciscus sanoi lehtihaastattelussa, ettei hän halua olla mikään supersankari tai tähti.

uutistoimisto AP: Paavi Benedictus poisti satojen pappien oikeudet lasten seksuaalisen hyväksikäytön takia

  • Posted on January 17, 2014 at 23:46

52733683FO001_pope

Paavi Benedictus XVI poisti kahden vuoden aikana lähes 400 papin pappisoikeudet lasten seksuaalisen hyväksikäytön takia, ilmenee uutistoimisto AP:n perjantaina haltuunsa saamasta asiakirjasta.

Vuosien 2011–2012 luvut osoittavat huomattavan nousun verrattuna aiempiin vuosiin, sillä vuosina 2008–2009 oikeudet poistettiin 170 papilta. Vuotta 2008 edeltävältä ajalta tietoja ei ole saatavilla.

Vatikaani laati asiakirjan YK:n lasten oikeuksien komitean torstaina järjestämää kuulemistilaisuutta silmälläpitäen. Kuulemisessa YK hiillosti Vatikaania lopettamaan katolisten pappien harjoittaman lasten seksuaalisen hyväksikäytön salailun ja puuttumaan siihen entistä tiukemmin.

APNEWSBREAK: POPE DEFROCKS 400 PRIESTS IN 2 YEARS

Vatican Radio: Paavi kannusti äitejä imettämään kastetilaisuudessa

  • Posted on January 12, 2014 at 19:15

Pope-Francis-I

Paavi Franciscus kastoi sunnuntaina 32 lasta Vatikaanin Sikstiiniläiskappelissa järjestetyssä tilaisuudessa. Paavi kehotti pienokaisten vanhempia ottamaan rennosti arvokkaasta historiallisesta ympäristöstä huolimatta.

– Äidit, jos vauvat ovat nälkäisiä, niin älkää epäröikö syöttää heitä, koska he ovat tärkeimmät henkilöt täällä tänään, Franciscus sanoi Michelangelon kuuluisien freskojen alla.

Paavi on jo aiemmin todennnut, ettei äitien tarvitse arkailla imettämistä ainakaan hänen johtamissaan seremonioissa.

Maaliskuussa paaviksi valittu argentiinalaissyntyinen Franciscus on herättänyt huomiota edeltäjäänsä vapaamielisemmillä lausunnoilla. Sunnuntaina kastettujen lasten joukossa oli myös pienokainen, jonka vanhemmat eivät ole naimisissa.

Vatican Radio: Pope baptizes children on Feast of the Baptism of the Lord

BBCNEWS: Paavi Franciscus tuplasi Vatikaanin kävijämäärät

  • Posted on January 3, 2014 at 00:15

Pope-Francis3

Paavi Franciscus keräsi ensimmäisenä vuotenaan Vatikaaniin yli kaksi kertaa niin paljon kuulijoita kuin edeltäjänsä paavi Benedictus XVI omana ensimmäisenä virkavuotenaan.

Paavin vastaanotoilla, messuissa ja muissa tapahtumissa Vatikaanissa kävi yli 6,6 miljoonaa ihmistä sen jälkeen, kun Franciscus valittiin paaviksi maaliskuussa.

Paavi Benedictuksen ensimmäisenä vuotena vuonna 2005 vastaava kävijämäärä oli noin 2,85 miljoonaa. Vuonna 2012 Benedictusta kävi kuulemassa 2,3 miljoonaa ihmistä.

Argentiinalainen Franciscus on ensimmäinen latinalaisamerikkalainen paavi ja ensimmäinen paaviksi valittu jesuiitta. Hänen tyyliään pidetään seurallisena, ystävällisenä ja yksinkertaisena, kun taas Benedictus antoi varautuneemman vaikutelman.

BBCNEWS: Pope Francis nearly triples Vatican City crowds in 2013

Paavista Time-lehden Vuoden henkilö

  • Posted on December 11, 2013 at 20:23

3492020053_0

Paavi Franciscus on valittu Time-aikakauslehden Vuoden henkilöksi, kertoo lehden edustaja. Lehden mukaan paavi on muuttanut katolisen kirkon imagoa ratkaisevasti paremmaksi.

– Vain yhdeksän lyhyen kuukauden aikana hän on todellakin muuttanut Vatikaanin tiedotuksen sävyn. Hän sanoo: olemme tervehdyttämässä kirkkoa, emme tekemässä teologista poliisityötä, Timen päätoimittaja Nancy Gibbs perusteli televisiossa.

Paavi päihitti kisassa tittelistä muun muassa tietovuotaja Edward Snowdenin ja homoaktivisti Edith Windsorin.

Vatikaanin edustajan mukaan paavi on iloinen valinnasta, jos se osaltaan edistää Jumalan sanan leviämistä maailmassa.

– Pyhä Isä ei halua kuuluisuutta tai kunnianosoituksia. Mutta jos Vuoden henkilöksi valitseminen edesauttaa evankeliumin leviämistä, hän varmasti iloitsee valinnasta, sanoi Vatikaanin edustaja Federico Lombardi.

Vatikaani järjestää yhteisen pyhimysseremonian paaveille

  • Posted on September 30, 2013 at 18:39

513px-GpiiGiovannixxiii

Vatikaani julistaa paavit Johannes Paavali II:n ja Johannes XXII:n pyhimyksiksi huhtikuun 27. päivä. Tarkkailijoiden mukaan yhteinen pyhimysseremonia voidaan tulkita yritykseksi yhdistää katolista kirkkoa. Johannes Paavali II on vedonnut kirkon edistysmieliseen siipeen ja Johannes XXII taas kirkon konservatiiveihin.

Seremonian odotetaan houkuttelevan satojatuhansia pyhiinvaeltajia Roomaan.

Pyhimykseksi julistamiseen tarvitaan yleensä kaksi ihmettä, mutta nyt paavi Franciscus hyväksyi Johannes XXII:n pyhimykseksi vain yhdellä ihmeellä. Johannes Paavali II:n puolestaan uskotaan kuolemansa jälkeen parantaneen ranskalaisen nunnan sekä costaricalaisen naisen.

Paavi Franciscus päätti jo heinäkuussa, että edesmenneet paavit julistetaan pyhimyksiksi.

Paavi: Kirkon unohdettava opit homoista ja abortista

  • Posted on September 20, 2013 at 14:15

Pope_Francis_in_March_2013

Paavi Franciscus 

Paavi Franciscus vaatii katolista kirkkoa unohtamaan pakkomielteiset oppinsa abortista, ehkäisystä ja homoseksuaalisuudesta. Hän toteaa, että kirkon on muututtava armeliaammaksi tai sen moraalikäsitys hajoaa “kuin korttitalo”.

– (Katolinen kirkko) on lukinnut itsensä pieniin asioihin, pikkumaisiin sääntöihin. Rippituoli ei ole kidutuskammio vaan paikka, jossa Jumalan armo kannustaa meitä olemaan entistä parempia.

Franciscus kertoo ajatuksistaan italialaisen lehden haastattelussa. Kyseessä on hänen ensimmäinen lehtihaastattelunsa paavina.

Papistolta paavi toivoo vieraanvaraisuutta, ei kylmää ja dogmaattista byrokratiaa.

– Naisia tarvitaan kaikkialla, missä teemme tärkeitä päätöksiä, Franciscus sanoo mutta ei ota kantaa naispappeuteen.

Franciscus valittiin paavin virkaan maaliskuussa. Hänen kannanottonsa ovat poikenneet suuresti edeltäjän, paavi Benedictuksen linjauksista.

Paavi hyväksyy homot mutta tuomitsee lobbauksen

  • Posted on July 29, 2013 at 17:09

Franciscus - Google Chrome_2013-07-29_17-06-51

Paavi Franciscus näyttää suhtautuvan edeltäjäänsä paavi Benedictusta sovinnollisemmin homoseksuaaleihin. Franciscuksen mielestä homoseksuaalit on saatava osaksi yhteiskuntaa, heitä ei pidä jättää ulkopuolelle.

Jos joku on homo ja etsii Jumalaa hyvällä tahdolla, mikä minä olen häntä tuomitsemaan, paavi kommentoi toimittajille paluulennolla Brasiliasta Roomaan.

Hän kuitenkin toisti kirkon kannan, jonka mukaan homoseksuaaliset teot ovat syntiä. Ongelmana hän pitää homoseksuaalisuuden “lobbaamista”.

Franciscus kommentoi myös naisten asemaa katolisessa kirkossa. Naispappeus on ehdottoman kiellettyä. Sen sijaan naisille pitäisi paavin mielestä antaa kirkossa muutoin suurempi rooli.

Paavi puhui politiikasta brasilialaisnuorisolle

  • Posted on July 27, 2013 at 13:25

Brasile2013 - Google Chrome_2013-07-27_13-22-42

Brasiliassa vierailulla oleva paavi Franciscus yhdisti perjantaina politiikan ja uskonnon puhuessaan katolisille brasilialaisnuorille Cobacabanan rannalla Rio de Janeirossa.

– Ristillä riippuva Jeesus on yhdistynyt niissä lukemattomissa nuorissa, jotka ovat menettäneet uskonsa poliittisiin instituutioihin, koska he näkevät niissä vain itsekkyyttä ja korruptiota, paavi sanoi.

Brasilia on maailman suurin katolinen maa.

Puheillaan paavi viittasi ilmeisesti maassa käynnissä oleviin voimakkaisiin korruption vastaisiin ja julkisia palveluita vaativiin mielenosoituksiin.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Brasiliassa Paavin vierailun aikana. Perjantaina joukko mielenosoittajia ryösti viisi pankkia Sao Paulossa.

Sadat ihmiset protestoivat myös paavin vierailusta aiheutuneita miljoonakuluja vastaan, kun paavi saapui Brasiliaan viikon alussa.