You are currently browsing the Olarin Seurakunta category
Displaying 1 entry.

Olarin seurakunnassa tarjotaan muutakin kuin sielunruokaa

  • Posted on May 7, 2013 at 20:56

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat Konsta Koistinen ja Jouni Linblad suunnittelivat opinnäytetyönä leivokset neljälle pyhäpäivälle. Ajatus kirkon omista leivoksista lähti liikkeelle Olarin seurakunnan pastorin, Vilppu Huomon ideasta. Tavallisesti kirkkokahveilla tarjotaan perinteistä pullaa tai vastaavaa, mutta nyt Olarin seurakunnan kahvileipätarjonta päivitetään 2010-luvulle.

Leivokset suunniteltiin ensimmäiselle adventille, laskiaissunnuntaille, pääsiäissunnuntaille ja helluntaille. Leivoksia tehdessä on pohdittu, miltä helluntai tai adventti maistuu eli mitkä maut voisivat välittää pyhän sanomaa. Pastori Huomon mukaan vastaavaa ei ole toteutettu aiemmin missään päin maailmaa.

Opiskelijat eivät halunneet pelkästään päivittää pyhäpäivien tyypillisiä leivoksia, kuten laskiaisen pullaa tai pääsiäisen pashaa, vaan ideat uusiin leivoksiin haettiin Raamatun ajan ruokakulttuurista ja kirkkovuoden liturgisista väreistä. Raamatun ajan ruokakulttuuri johdatti opiskelijat Lähi-idän makuihin. Esimerkiksi hunaja esiintyy Raamatussa sananlaskuissa ja vertauksissa. Liturgisista väreistä opiskelijat saivat ideat leivosten väreihin. Myös kristillistä symboliikkaa sisällytettiin yhteen leivoksista kristusmonogrammin muodossa.

Ensimmäiselle adventille opiskelijat valmistivat macaronsin valkosuklaakardemummatäytteella ja laskiaissunnuntaille luotiin pistaasbaklava. Pääsiäissunnutaille opiskelijat suunnittelivat suklaahunajatartaletin, jota koristaa kristusmonogrammi. Tulevana helluntaina Olarin seurakunnassa kahvileipinä tarjotaan tuulihattuja raparperitäytteellä. Helluntai tunnetaan kirkon syntymäpäivänä ja Pyhän Hengen juhlana, jonka liturginen väri on punainen. Tuulihattu kuvastaakin Pyhän Hengen keveyttä, ja sitä koristaa punainen sokerikuorrute.

Opiskelijat toivovat, että luoduista leivoksista muodostuisi uusi perinne seurakunnissa ja että perinne leviäisi myös muihin seurakuntiin. He omistavat opinnäytetyönsä alkuvuonna 2013 menehtyneen HAAGA-HELIAN lehtorin, Outi Westmanin muistolle.