You are currently browsing the Ylä-Savon seurakuntayhtymä category
Displaying 1 - 10 of 10 entries.

Ylä-Savon seurakuntayhtymä: Edelleen merkittävän suuri yhteisö

  • Posted on January 3, 2014 at 17:54

Vuonna 2013 Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakuntiin kuului yhteensä 34 550 henkilöä. Se on edelleen suuri joukko samaan yhteisöön kuuluvia ihmisiä, vaikka jäsenmäärä laski edelliseen vuoteen verrattuna 614 henkilöllä. Kirkosta eroaminen oli hieman vilkkaampaa kuin edellisenä vuonna, mutta uusia jäseniäkin liittyi mukaan.

Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakunnissa oli vuoden 2013 lopussa yhteensä 34 550 jäsentä. Jäsenmäärä laski 614 jäsenellä, kun edellisenä vuonna se oli 35 164. Kirkkoon liittyneiden vuosittainen määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2008 lähtien, mutta pari viimeisintä vuotta ovat olleen laskevia. Vuonna 2013 liittyneitä oli yhteensä 50, kun aikaisempana vuonna heitä oli 67. Kirkosta eronneiden ja siihen liittyneiden erotus oli -259 henkilöä. Vuonna 2012 erotus oli -217 ja vuonna 2011 se oli -211.

Ylä-Savon srkyhtymä_jäsenmäärä sekä liittyneet ja eronneet_2004-2013_epävirallis_2014-01-03_16-52-21

”Jäsenmäärät ovat edelleen laskussa, mutta meitä on edelleen suuri joukko. Seurakuntiemme luvut noudattavat valtakunnallista trendiä. Nykypäivän ihmiset miettivät entistä enemmän millaiseen yhteisöön he haluavat kuulua ja seurakunnan jäsenyys ei ole enää itsestäänselvyys. Valtaosa suomalaisista, eli 75 prosenttia haluaa kuitenkin vielä kuulua evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja seurakuntamme tekevät kaikkensa palvellakseen tätä koko joukkoa parhaalla mahdollisella tavalla”, kertoo Ylä-Savon seurakuntayhtymän hallintojohtaja Katariina Bergbacka.

Jäsenmäärän koko muutos koostuu kolmesta vastinparista: kirkkoon liittyneet ja kirkosta eronneet, kastetut ja kuolleet sekä seurakuntayhtymän seurakuntien alueelta ja sen alueelle muuttaneet. Tiedotteen luvut perustuvat ennakkotietoihin. Mukana ei ole vuoden viimeisen päivän tietoja. Tarkistetut luvut saadaan kirkon jäsentietojärjestelmästä helmikuuhun mennessä.

Lähde: seurakuntien jäsenrekisterit

Ylä-Savon seurakuntayhtymä: Pidetään huolta isänmaastamme

  • Posted on December 3, 2013 at 19:13

Print_kynttila_kierratys_EV

Kynttilä on helppo kierrättää. Polkaise vain kynttilän hatun juureen ja lajittele kansi- ja muoviosa eri astioihin. Metallihattu kuuluu metallijätteisiin ja muoviosa kaatopaikkajätteeseen. Kuva: Erja Vaarala-Saarenpää, Ylä-Savon seurakuntayhtymä 

Itsenäisyyspäivänä moni sytyttää kynttilän Suomen itsenäisyydelle ja sodissa kaatuneiden muistolle. Samalla kun muistokynttilöitä sytytetään, niin voidaan huomioida myös ympäristöä kierrättämällä syntyvä jäte. Pidetään huolta luomakunnastamme, jonka puolesta niin moni on taistellut.

Lähestyvänä itsenäisyyspäivänä ja joulun aikaan hautausmaat loistavat kynttilämeren valossa. Kynttilän sytyttäminen on monelle tärkeä traditio. Syntyvän kynttiläjätteen määrä on kuitenkin valtaisa. Lajittelulla on mahdollista saadaan hyvä kiertoon ja hautausmailla onkin selkeät opasteet jätelajitteluun. Esimerkiksi havujen ja kanervien ruukkujäte lajitellaan kaatopaikkajätteisiin, hautakynttilän metallihattu irrotetaan ja lajitellaan metallijätteisiin, kun taas sen muoviosa kuuluu kaatopaikkajätteeseen.

Kynttiläjätteen jakaminen kahteen eri jäteastiaan ei ole suuri vaiva, koska metallihattu irtoaa kätevästi polkaisemalla hatun juureen. Kysymys onkin enemmän ihmisten jätetietoisuudesta. Yksikin muovijäte metalliastiassa pilaa koko astian lajittelun ja se päätyy kaatopaikalle. Ympäristön kannalta on hyvä suosia metallikynttilälyhtyjä, koska jätemäärä on pienempi. Monivuotisen lyhdyn sisälle voi sijoittaa ns. kilokynttilää, josta ei jää palamisen jälkeen jätettä.

Teksti: Hanna Lehtonen, Ylä-Savon seurakuntayhtymä

Ylä-Savon seurakuntayhtymä: Iisalmen vuoden 2013 Lucia-neito on Tinja Lakaniemi

  • Posted on December 2, 2013 at 14:07

Lucia-neito 2013 Tinja Lakaniemi 2013

Vuoden 2013 Lucia-neito on 15-vuotias iisalmelainen Tinja Lakaniemi.

Vuoden 2013 Lucia-neito on 15-vuotias iisalmelainen Tinja Lakaniemi. Perjantaina 13. joulukuuta Iisalmessa järjestetään Lucia-neito kulkue, joka päätyy Lucia-juhlaan Iisalmen Pyhän Ristin kirkkoon. Aikaisemmin päivällä neito kiertelee alueen vanhainkodeissa ja kouluissa esiintymässä muun seurueen kanssa.

Lucia-kulkue ja tilaisuus on kaikille avoin, koko perheen lämminhenkinen ja jouluinen hiljentymishetki kiireen keskellä. Kulkue lähtee klo 16.00 Kulttuurikeskukselta ja suuntaa kohti Pyhän Ristin kirkkoa nuorten järjestämään Lucia-tapahtumaan. Kaupungin ja seurakunnan joulutervehdyksien jälkeen Lucia-neidot esiintyvät laulaen noin puolen tunnin ajan. Tilaisuudessa on tarjolla lämmintä mehua ja pipareita. Iisalmen kaupunki, Juhani Ahon koulu ja Iisalmen seurakunta järjestävät tapahtuman toista vuotta peräkkäin.

Juhani Ahon koulun 9-luokkalaisista neidoista valittava Lucia on koululaisille jo traditio. Ehdolla olevan Lucian on oltava valoisa, elämänmyönteinen ja toiset huomioon ottava. Nämä kriteerit 9-luokkalainen Tinja Lakaniemi täyttää hyvin.

Pieni opas kirkollisten toimitusten järjestämiseen Ylä-Savossa

  • Posted on July 5, 2013 at 12:06

Elämäsi juhlat Ylä-Savossa - Google Chrome_2013-07-05_12-04-11

Ylä-Savon seurakuntayhtymä ja sen seurakunnat ovat julkaisseet multimediaesitteen “Elämäsi juhlat Ylä-Savossa”. Esitteessä on perustietoa mm. kasteesta, häistä, hautajaisista sekä konfirmaatiosta ja se on tarkoitettu kaikille yläsavolaisille sekä alueella kirkollisia toimituksia suunnitteleville.  

Painettua esitettä jaetaan mm. seurakuntien kirkkoherranvirastoissa ja sähköistä versiota jaetaan verkossa useita eri kanavia hyödyntäen. Esite on toteutettu yhteistyössä paikallisten yrityksen sekä JS Suomi Oy:n kanssa.

http://www.esitteemme.fi/ylasavonseurakunnat/MailView/

Seurakunnat mukaan Twitteriin

  • Posted on June 28, 2013 at 17:11

Twitter_bird

Ylä-Savon seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien toimintaa voi seurata nyt myös Twitterissä. Sosiaalisen median ns. mikroblogipalveluun kirjautuminen on osa seurakuntien monikanavaisen viestinnän kehittämistä. Seurakunnat löytää Twitteristä tunnuksella ‏@ylasavonevl  – tule seuraajaksemme! 

Ylä-Savon seurakunnat ovat seurakuntalaisia varten myös sosiaalisessa mediassa. Facebookin tavoin seurakunnat tarjoavat Twitterissä tietoa mm. tulevista tapahtumista, kerhoista, leireistä ja muista ajankohtaisista asioista.

Twitter on maailmalla ja Suomessakin suuren suosion saavuttanut yhteisö- ja mikroblogipalvelu, jonka käyttäjät pystyvät lähettämään ja lukemaan toistensa päivityksiä internetissä. Käyttäjät lähettävät tekstipohjaisia viestejä eli ”twiittejä”, jotka ovat enintään 140 merkkiä sisältäviä lyhyitä viestejä. Viestit tallentuvat käyttäjän omalle profiilisivulle ja niitä selaamalla voi nähdä, millaisiin aiheisiin ja twiittauksiin eri käyttäjät ovat keskittyneet. Palvelun käyttö on yksinkertaista ja maksutonta.

Twitterissä viestejä lähettävät seurakunnan työntekijät sekä seurakuntayhtymän viestintäpalvelut. Twitter-sivu ei korvaa seurakuntien verkkosivuja tai muita viestintäkanavia, vaan on osa monikanavaista viestintää.

Seurakunnat löytyvät Twitteristä tunnuksella ‏@ylasavonevl. Monikanavaisella viestinnällä tarkoitetaan viestintää, jossa viestejä lähetetään kohderyhmä kohtaisesti, useita eri kanavia hyödyntäen.

Ylä-Savon seurakuntayhtymä: Seurakuntien kesäsivut avattu

  • Posted on June 20, 2013 at 17:28

Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakuntien yhteiset kesäsivut osoitteessa www.ylasavonseurakunnat.fi/kesa on nyt avattu. Sivuilta löytyy kootusti tietoa mm. seurakuntien tärkeimmistä kesätapahtumista, konfirmaatiojumalanpalveluksista, tiekirkkojen ja kirkkoherranvirastojen aukioloajoista sekä yleensä koko kirkon kesästä. Tarkoituksena on tarjota seurakuntalaisille tietoa seurakuntien kesästä yhdestä paikasta mahdollisimman helposti.

Tapahtumista viestitään myös seurakuntien yhteisellä Facebook-sivulla. Sosiaalinen media on yksi osa seurakuntien monikanavaista viestintää. Facebook-sivun tarkoituksena on pääasiallisesti jakaa Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakuntien tapahtumatietoja. Tykkäämällä sivuista saa tietoa tulevista tapahtumista, kerhoista, leireistä ja muista ajankohtaisista asioista.

Sivut löytyvät osoitteesta www.facebook.com/ylasavonseurakunnat. Sivuille pääsee myös ilman erillistä kirjautumista.

Tykkää seurakunnastasi ja tule mukaan kesäajan tapahtumiin!

www.ylasavonseurakunnat.fi/kesa

Ylä-Savon seurakuntayhtymälle Kirkon ympäristödiplomi

  • Posted on June 13, 2013 at 15:53

Kirkkohallitus on myöntänyt Ylä-Savon seurakuntayhtymälle Kirkon ympäristödiplomin. Reilun vuoden kestänyt hakuprosessi näkyy jo seurakuntien arjessa mm. kierrätyksessä ja kasvatustyössä. Rippikoululeirillä järjestetään erillinen luontoaiheinen oppimiskokonaisuus ja kerhoissa pidetään vaatteiden ja lelujen kierrätyspäiviä sekä askarteluissa käytetään luonnon- ja kierrätysmateriaalia.

Ympäristökysymykset koskettavat hyvin käytännöllisesti seurakuntien ja seurakuntayhtymän toimintaa. Kiinteistönhoidossa käytetään paljon energiaa, vettä, kemikaaleja ja tuotetaan jätteitä. Metsien, hautausmaiden ja viheralueiden hoidossa vaikutetaan suoraan luonnon elinehtoihin.

Seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto päätti 8. toukokuuta 2012 hakea Kirkon ympäristödiplomia. Hankkeelle asetettiin työryhmä, jonka tehtävänä oli laittaa seurakuntien ympäristöasiat kuntoon. Vuoden aikana työryhmä tuotti mm. ympäristöohjelman, jonka kautta käytännön tehtäviä lähdettiin seurakunnissa työstämään. Lisäksi koottiin ympäristökasvatussuunnitelma käytännön työn tueksi.

”Paljon on tehty töitä seurakuntien ympäristöasioiden eteen. Esimerkiksi jätteiden lajitteluun on kiinnitetty paljon lisähuomiota. Ohjeistuksia ja koulutuksia on järjestetty ja uusia toimintatapoja opeteltu. Tämä on meille todella iso ja hieno juttu. Ympäristöohjelman luominen ja sen noudattaminen vaatii meiltä kaikilta – niin työntekijöiltä kuin seurakuntalaisiltakin – hieman erityispanosta. Se kertoo, että seurakunnissamme kannetaan vastuu Luojan meille suomasta luomakunnasta.”, kertoo ympäristöhankkeen vetäjä Eine Parviainen Ylä-Savon seurakuntayhtymästä.

Ylä-Savon seurakuntayhtymä sai diplomissa erityiskiitosta jätteiden lajittelusta ja opastuksesta, työntekijöiden kouluttamisesta, erityisjumalanpalveluksien järjestämisestä (esim. luonto- ja metsäkirkko) sekä ansiokkaasta ympäristökasvatussuunnitelmasta.

Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakunnista Lapinlahden seurakunnalle on vuonna 2008 myönnetty ympäristödiplomi ensimmäisenä Kuopion hiippakunnassa. Pielaveden seurakunnalle diplomi myönnettiin vuonna 2009. Ylä-Savon seurakuntayhtymän diplomi on voimassa 2013–2017, jonka jälkeen sitä haetaan uudelleen.

Kirkkohallitus myönsi diplomin virallisesti Helsingissä 3.6.2013. Kirkon oma ympäristöjärjestelmä, Kirkon ympäristödiplomi perustettiin vuonna 2001.

Ylä-Savon seurakuntayhtymälle myönnettiin tänä keväänä myös Reilun kaupan arvonimi. Käytännössä se tarkoittaa, että seurakuntayhtymä ja sen seurakunnat ovat säännöllisesti sitoutuneet käyttämään Reilun kaupan tuotteita, kuten esimerkiksi kahvia, teetä, sokeria ja hunajaa, omissa tilaisuuksissaan.

Seurakuntayhtymän ympäristöasioista saa lisätietoa osoitteesta www.ylasavonseurakunnat.fi > Perustiedot > Ympäristö

Ylä-Savon seurakuntayhtymä: Pielaveden kirkkoherra Arto Penttinen siunattiin tehtäväänsä

  • Posted on June 9, 2013 at 15:06

Kirkkoherra Arto Penttinen

Pielaveden kirkkoherra Arto Penttinen siunattiin tehtäväänsä

Yli 300 henkilöä tuli juhlistamaan, kun piispa Jari Jolkkonen siunasi Pielaveden seurakunnan kirkkoherra Arto Penttisen tehtäväänsä. Uusi kirkkoherra haluaa tutustua seurakuntaansa kaikessa rauhassa. Tilaisuudessa oli uuden alun ja toivon tunnetta.

Sunnuntaina 9. kesäkuuta Pielaveden kaunis puukirkko oli täynnä, kun usea seurakuntalainen oli saapunut toivottamaan uuden kirkkoherran tervetulleeksi. Juhlavassa virkaan asettamisen messussa piispa Jari Jolkkonen siunasi kirkkoherran tehtäväänsä ja muistutti samalla hänen velvollisuuksista seurakunnan johtajana. Juhlapuheessaan piispa kuvasi Arto Penttistä kokeneeksi ja helposti lähestyttäväksi papiksi, jonka luokse on kenen tahansa helppo tulla kertomaan huolensa ja murheensa.

Tulojuhlassa esitettiin virallisia puheita ja tervehdyksensä kertoivat mm. Pielaveden kunta, useat lähiseurakunnat sekä muut yhteistyökumppanit. Seurakuntalaisille tarjoiltiin perinteisesti myös kirkkokahvit.

”Toivon, että saamme seurakuntalaisten kanssa kaikessa rauhassa tutustua toisiimme ja luoda yhdessä meille kaikille yhteinen seurakunta”, kertoo Arto Penttinen.

Aikaisemmin Maaningan seurakunnan kirkkoherrana toiminut Penttinen aloitti virassa Pielavedellä 1.6.2013

Teksti ja kuva: Hanna Lehtonen, Ylä-Savon seurakuntayhtymä

Kristiina-pappi saa liikunnasta voimaa työssä jaksamiseen

  • Posted on May 29, 2013 at 12:40

Kristiina komeili uudessa ”Työyhteisömme kuntoilija 2013” t-paidassa hymy huulilla

Työhyvinvointi on tärkeä asia myös seurakunnissa. Taloudellisesti tiukkoina aikoina on paine työtahdin lisäämiselle, päivät venyvät pitkiksi ja työn henkinen kuormittaminen voi uuvuttaa. Ylä-Savon seurakuntayhtymä kannusti työntekijänsä yhteiseen kuntoilukampanjaan työhyvinvoinnin kasvattamiseksi. Leikkimielisen kisan voiton vie Iisalmen seurakunnan pastori Kristiina Turkki. Liikkuminen on Kristiinalle väline työssä ja arjessa jaksamiseen.

Ylä-Savon seurakuntayhtymän Yhdessä iloa liikunnasta –kampanja päättyi ke 29. toukokuuta Iisalmen työterveysaseman järjestämään UKK-kävelytestiin. Testi oli päätös kevään aikana toteutetulle seurakuntien ja seurakuntayhtymän työntekijöille suunnatulle kuntoilukampanjalle. Noin neljä kuukautta kestäneen kampanjan tavoitteena oli työyhteisön työhyvinvoinnin kasvattaminen yhdessä liikkumisen avulla. Mukaan innostui yli puolet koko työyhteisöstä ja kampanja todettiin onnistuneeksi. Työhyvinvointi sisältää monta asiaa ja liikuntaan kannustaminen on osa kokonaisuutta.

Seurakuntien työntekijät keräsivät ns. liikuntapisteitä ennakkoon sovituista lajeista. Mukana oli yli 20 yleisintä liikuntamuotoa. Minimissään 30 minuutin yhtäjaksoisesta urheilusta sai yhden pisteen. Kampanja-aikana yhteensä 30 pistettä keränneet kuntoilijat pääsivät mukaan sykemittarin ja hemmottelulahjakortin arvontaan. Pisteet kirjattiin ylös seurakuntayhtymän intranetin sähköisen kuntokortin avulla.

Luonnossa liikkuminen antaa voimaa
Leikkimielisessä kilpailussa eniten kuntopisteitä keräsi Iisalmen seurakunnan pastori Kristiina Turkki. Hänet palkittiin työyhteisön kuntoilijamaineen lisäksi ”Työyhteisömme kuntoilija 2013” t-paidalla.

”Liikunta on minulle iso asia elämässä. Töissä tai arjessa ei jaksaisi, jos ei pääsisi välillä liikkumaan. Motivaattoreina toimivat lisäksi koira ja omaishoidettava”, kertoo Kristiina. ”Liikunnan avulla nollaan myös ajatuksia. Työasioita tulee myös useasti työstettyä eteenpäin luonnossa liikkumalla”, lisää Kristiina.

Idea kuntokampanjaan tuli seurakuntayhtymän työsuojeluvaltuutettu Sami Kokkoselta.

Kuva ja teksti: Hanna Lehtonen, Ylä-Savon seurakuntayhtymä 

Ylä-Savon seurakuntayhtymä: Reilun kaupan seurakuntayhtymä

  • Posted on April 16, 2013 at 13:48

Kuvalähde: Ylä-Savon seurakuntayhtymän kuvapankki Jatkossa kaikkien kaikki seurakuntakahvit on keitetty Reilun kaupan -kahvista

Ylä-Savon seurakuntayhtymälle on myönnetty Reilun kaupan arvonimi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että seurakuntayhtymä ja sen seurakunnat ovat säännöllisesti sitoutuneet käyttämään Reilun kaupan tuotteita omissa tilaisuuksissaan, kuten esimerkiksi kahvia, teetä, sokeria ja hunajaa, erilaisissa tilaisuuksissa. Reilun kaupan suosiminen merkitsee tekoja yhteisvastuun puolesta, mutta arvonimellä halutaan viestiä myös kirkollisverorahojen vastuullisesta käytöstä sekä pitkäjänteisestä hankintasuunnittelusta. Lisäksi seurakuntayhtymä ja seurakunnat haluavat toimia positiivisena esimerkkinä lähialueen muille toimijoille ja asukkaille. 

Reilun kaupan arvonimi myönnettiin Ylä-Savon seurakuntayhtymälle 15.4.2013. Seurakuntalaiselle tämä kertoo mm. siitä, että seurakuntayhtymä ja sen seurakunnat haluavat auttaa myös kehitysmaissa asuvia lähimmäisiä. Tämä on yksi tapa antaa kehitysmaiden pienviljelijöille parempi toimeentulo sekä mahdollisuus päättää omasta elämästään.

”Seurakuntayhtymässä päätös arvonimen hakemisesta tehtiin joulukuussa 2012 ja heti vuoden alussa hankinnat laitettiin käytäntöön kaikissa seurakunnissamme. Asia on meille tärkeä ja osa vastuullista ympäristötoimintaamme. Seurakuntien toimintasuunnitelmiin kirjataankin tulevaisuudessa miten Reilua kauppaa edistetään vuoden aikana.”, kertoo Ylä-Savon seurakuntayhtymän ympäristötyöryhmän vastuuhenkilö Eine Parviainen Lapinlahdelta.

Erilaisissa tapaamisissa ja tilaisuuksissa käytettävien tuotteiden lisäksi seurakuntien tulee käyttää säännöllisesti myös joitakin muita Reilun kaupan tuotteita, kuten esimerkiksi kaakaota, suklaata, jalkapalloja, ruusuja tai tuoremehua. Tuotteet voivat vaihdella saatavuuden ja sesongin mukaan. Lisäksi seurakunnan tulee osallistua omalla tempauksellaan tai tapahtumallaan kerran vuodessa järjestettävälle valtakunnalliselle Reilun kaupan viikolle. Tänä vuonna Reilun kaupan viikko vietetään viikolla 43 eli 21.10. – 27.10.2013.

Reilun kaupan arvonimen hakeminen on osa seurakuntayhtymämme ympäristöohjelmaa.