You are currently browsing the Liedon Seurakunta category
Displaying 1 - 4 of 4 entries.

Liedon seurakunta: Drive in -messua vietetään Liedossa lauantaina 11.5. klo 15.

 • Posted on May 8, 2013 at 22:30

Kuva viimevuoden tapahtumasta

Drive in Lieto!

Drive in -messua vietetään Liedossa lauantaina 11.5. klo 15.

Olli Helenius yhtyeineen vastaa drive in -messun musiikista ja esiintyy myös ennen messun alkua Liedon kirkon kupeeseen pystytetyllä ulkolavalla, jolta motoristikirkko jälleen perinteisesti pidetään.

Messussa puhujana on seurakuntapastori Outi Tukia-Takala ja liturgian toimittaa kappalainen Harri Ruskeepää. Tekstinlukijat ovat moottoripyöräkerhojen edustajia. Motoristin psalmin lukee Marianne Tenetz, Gospel Riders, ja raamatuntekstit Pipsa Allén,Turun Moottoripyöräilijät sekä Lieto MC 2000:ta edustava Soili Karme. Karme tunnetaan motoristimaailmassa legendaarisen, edesmenneen moottoripyöräilijä Jarno Saarisen puolisona. Tänä keväänä, toukokuun 20. päivä, tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun Saarinen menehtyi onnettomuudessa Italiassa, Monzan moottoriradalla.

Drive in -messussa jumalanpalveluksen ylistysosa toteutetaan perinteikkäästi moottoripyörien koneita käyttäen ja motoristikirkon kolehti kannetaan Yhteisvastuu 2013 -keräyksen hyväksi. Ehtoollista jaetaan sekä ulkona että sisällä Pyhän Pietarin kirkossa.

Motoristit saapuvat Lietoon moottoripyöräparaatina, joka on ristikulkue. Ristin Lietoon kuljettaa Soili Karme Lieto MC 2000 -kerhon Aulis Virtasen kyydissä. Kulkuetta varten motoristit kokoontuvat Turun Kupittaalle klo 12 alkaen. Musiikkiesiintyjänä Kupittaalla on Pelastustie ja kokoontumisajojen juontajana on “motoristipastori” Päivö T. Juntumaa.

Turvallisesti tervetuloa motoristikirkkoon!

Tietoa ajoreitistä ja järjestelyistä.

Kappalainen Harri Ruskeepää asetettiin virkaan Liedossa

 • Posted on March 1, 2013 at 22:05

Liedon seurakunnan kappalainen Harri Ruskeepää

Liedon seurakunnan kappalainen Harri Ruskeepää asetettiin virkaansa messussa sunnuntaina 24.2. 2013 Liedon kirkossa. Virkaan asettamisen toimitti piispa Kaarlo Kalliala.

Piispan pitämässä virkaanasettamispuheessa näkyi meneillään oleva paastonaika. Piispa puhui siitä, miten paasto saa keskittymään siihen, mikä on olennaista, ja jättää aina myös sieluun lähtemättömän jäljen. Paasto on aikaa, jolloin on paljon puhetta pahasta. Pahan olemassaoloa me emme voi kieltää, mutta paaston jälkeen koettaa pääsiäinen – voitto kuolemasta, synnistä ja pahasta.

Virkaan asettamisen toimitti piispa Kaarlo Kalliala


Pääsiäisen ilosanoman julistamiskehotukseen piispa liitti muistutuksen muinaisesta pääsiäisnaurun perinteestä. Pääsiäisnaurulla tehtiin oikeutta pääsiäisen ilosanomalle kuoleman ja pahan pilkkaamisen kustannuksella; joskus ilottelu meni jopa liiallisuuksin. Kaikuja pääsiäisnaurun perinteestä, kuoleman ja pahan pilkkaamisesta, saamme yhä kuulla esimerkiksi vanhan pääsiäisvirren, virren 84, sanoissa. Paljolti jo unohdetuksi tulleen pääsiäisnaurun perinteen tapaan piispa rohkaisi tuoretta kappalaista tekemään työtä tämänlaisen jumalallisen kevytmielisyyden hengessä ja kiinnittämään seurakuntalaisten katseen olennaiseen, yksin Kristukseen. – Tällaisen uskonnollisen ilottelun liioittelun riski tuskin on suuri, totesi piispa. – Julista sinä, Harri, Kristusta, joka on voittanut synnin.

Tuoreen kappalaisen saarna kuulsi herkkyyttä ja kiitollisuutta. Ruskepään puheessa korostui uskon ja rukouksen merkitys, jota hän sanoitti hyvin koskettavasti henkilökohtaisista kokemuksistaan kertoen. Ruskeepää puhui rukouksen voimasta ja merkityksestä silloinkin, kun tuntuu, ettei rukous tule kuulluksi ja kun elämä vaikuttaa vain epäoikeudenmukaiselta. – Rukous ei ole milloinkaan turhaa. Jumala jää kantamaan, auttaa uskomaan huomiseen ja pitämään toivoa yllä.

– Rukous on suurin lahja, minkä voimme toisillemme antaa.

Paitsi kutsusta virkaan, Ruskeepää kiitti seurakuntalaisia myös rukouksesta: – Kiitos, kun rukoilet. Se on Jumalan työtoveruutta.

Harri Ruskeepää valittiin kappalaiseksi viime vuoden marraskuussa pidetyssä kappalaisen vaalissa, ja hän on työskennellyt Liedossa vuoden alusta. Ruskeepään edeltäjä,  TTRisto Leppänen, jätti virkansa Liedon seurakunnan kappalaisena siirtyessään työskentelemään arkkipiispa Kari Mäkisen teologisena eristyisavustajana.

Kappalaisen virkaan asettamisen lisäksi messussa siunattiin tehtäviinsä seurakunnan uudet työntekijät, lastenohjaaja Marjut Martiskainen ja seurakuntasihteeri Jaana Nuotio.

Liedon seurakunnan uutiskirje syksy 2012

 • Posted on September 22, 2012 at 19:19

Syksyn toimintakausi on hyvää vauhtia menossa, ja seurakunnan piirit, ryhmät, kerhot ja moninaiset tapahtumat tarjoavat tekemistä kaikenikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville. Tässä uutiskirjeessä on muutamia poimintoja monenkirjavasta toiminnasta. Ajantasaisinta tietoa saat seuraamalla tapahtumakalenteriamme.

Tänä syksynä on hyvä mahdollisuus yhteiseen hiljentymiseen myös sunnuntai-iltaisin. Lähes joka pyhäilta vietetään jumalanpalvelusta tai jotakin muuta hengellistä tilaisuutta. Ja Liedon kirkossa pidettävissä jumalanpalveluksissa ja hartaushetkissähän voi olla mukana KirkkoTV:n välityksellä, vaikkei paikalle pääsisikään.

Liedon seurakunta toivottaa Sinulle siunattua syksyä ja kutsuu mukaan osallistumaan.

Torstait taas toimintaa täynnä

Toimintatorstaita vietetään nimensä mukaisesti ja totuttuun tapaan joka torstai seurakuntatalolla. Tarjolla on monenlaista aktiviteettia. Aamupäivän voi puuhastella erilaisissa toimintaryhmissä klo 10 alkaen: Joka viikko on ryhmä käsitöistä ja askartelusta innostuneille. Parittomilla viikoilla voi lisäksi osallistua runoryhmään tai tutustua vanhoihin, 1930- luvulla Liedosta otettuihin kuviin. Parillisilla viikoilla on luvassa liikuntaa – sekä bingoa. Syksyn edetessä saattaa mukaan tulla myös lisää ryhmiä, ja uusia ideoita otetaan mielihyvin vastaan!

Uutuutena tämän syksyn toimintaryhmissä on Pappi Paikalla: joka viikko on joku seurakunnan papeista mukana toimintaryhmien pyörinnässä keskustelemassa. Pappi Paikalla -ryhmässä on myös mahdollista yhdessä valmistella  jumalanpalveluksia.

Toimintaryhmien jälkeen pidetään yhteinen ruokahartaus, jonka jälkeen tarjolla on edullinen keittolounas. Lounaan jälkeen klo 12.15 saa vuoron viikon vieras. Kullekin torstaille on oma, mielenkiintoinen aiheensa.
.
Tulevien viikkojen vieraat

 • 27.9. Outi Kvarnberg tuo näytille remontoidun matkailuvaununsa.
 • 4.10. Minun elämäni tarina. Pastori Mari Leppänen tutustuttaa elämäkertakirjoittamisen mahdollisuuksiin.
 • 11.10. Lähetysjohtaja Pekka Mäkipää: Lähetysyhdistys Kylväjän toiminta Mongoliassa
 • 18.10. Liedon kansalaisopiston seniorikuoro Tulatei esiintyy.
 • 25.10. Laulaja Hanna Bergströmin kirkkokonsertti: Lauluja sadepäivän varalle
 • 1.11. Erikoishammaslääkäri Kauko Suoranta: Menossa keinonivel-leikkaukseen. Miksi hampaat ensin kuntoon?
 • 8.11. Keijo Louna: Haitari soi ja laulu raikaa.
 • 15.11. Jussi Houttu: Liedon lähihistoriaa -tietovisa
 • 22.11. Toimintatorstain väki: Nautimme syksyn runosadosta ja Chimeskelloyhtyeen soinneista.
 • 29.11. Kansainvälinen vammaistenpäivä juhlii erilaisuutta! Päivässä mukana useita vieraita.

Toimintatorstain yhteydessä harjoittelee myös chimeskelloyhtye klo 12.30–13.30. Jos soitto kiinnostaa, ota yhteyttä Svetlana Jääskeläiseen.

Toimintatorstait kutsuvat viihtymään koko päiväksi – tai vaikka vain hetkeksi!


 

Pyhäiltojen hengellisiä hetkiä

23.9. Iltamessu klo 17 Liedon kirkossa. Vapaaehtoistyöntekijöiden työhön siunaaminen. Pauliina Uhinki-Suominen, Outi Haijanen ja Margit Muurinen.
30.9. Siioninvirsi-seurat klo 17 Pienessäsalissa. Mukana Esko Laine ja Elina Ahola.
7.10. Ehtoollisiltakirkko klo 17 Liedon kirkossa. Mukana Elina Ahola ja Nuorten bändi.
Ennen iltakirkkoa on Nuorten sunnuntaiolohuone seurakunnan Nuortentalolla klo 15–16.45.
14.10. Perhemessu klo 17 Littoisten kirkossa. Outi Tukia-Takala, Svetlana Jääskeläinen, Tuula Mäki ja Hanneli Salo.
21.10. Sanan ja rukouksen ilta seurakuntatalon Mestarinsalissa sunnuntaina klo 17 alkaen.
28.10. Luottamuksen messu, jossa lauletaan Taizé-lauluja, klo 17 Liedon kirkossa. Mari Leppänen ja Margit Muurinen.
Iltatilaisuuksien yhteydessä juodaan yhteiset iltakahvit, -teet tai -mehut.

Kirkkokonsertti Swing Low, Sweet Chariot

Negrospirituaalikonsertti sunnuntaina 21.10. Liedon kirkossa klo 15. Svetlana Jääskeläinen, laulu, Iina Kivimäki, piano.


 

Lasten ja perheiden syksy

Alakouluikäisten lauluryhmä Aseman seurakuntakodissa keskiviikkoisin klo 15.30–16.30. alkaen 3.10. Kaiken maailman laulut ja musiikki kuuluvat ohjelmistoon! Lisätietoja ryhmästä saa kanttori Margit Muuriselta.

Pyhäkoulu Kisakallion koululla syys–lokakuussa klo 11–12 sunnuntaina 23.9. (enkelijuttuja),14.10. (eläinaskartelua) ja 28.10. (sarjakuvan tekoa). Pyhis on tarkoitettu noin 4–12-vuotiaille lapsille, ja sitä pitää Terhi Miikki, p. 045 120 0190.

Vanhalinnan kotipyhäkoulu kokoontuu osoitteessa Tammitie 22 joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai klo 16 lokakuusta alkaen. Lisätietoja Anna-Liisa Jokelalta, p. 040 518 0004.

Täyskympit juhlivat
Kymppisynttäreitä vietetään perjantaina 12.10. Juhla alkaa Liedon kirkossa klo 18, ja sieltä siirrymme kulkueena Vanhalle seurakuntatalolle. Synttäreillä mukana Outi Tukia-Takala ja Suvi Pulkkinen. Kymppisynttärit on tarkoitettu kaikille tänä vuonna 10 vuotta täyttäville. Lisätiedot: suvi.pulkkinen@evl.fi

Alakouluikäisten syyslomaleiri Halssissa 18.–20.10. Leirin hinta on 22 €. Leirillä askarrellaan, liikutaan luonnossa, hiljennytään yhdessä sekä leikitään, lauletaan ja nauretaan! Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Suvi Pulkkinen, p. 050 598 0725 / suvi.pulkkinen@evl.fi

Alakouluikäislle tarkoitettu varhaisnuorten kerhotoiminta alkaa lokakuussa. Seuraa tapahtumakalenteria. Kerhoista tiedotetaan myös koulujen kautta.

Foffeli-perhekahvilat klo 17.30–19.30 lokakuussa
keskiviikkona
3.10. Ystävän Kammarilla, Hyvättyläntie 10.
10.10. Tammikallion seurakuntakodissa Littoisissa.
17.10. Aseman seurakuntakodissa, Elotie 27.
torstaina 27.9. ja 25.10. Ilmaristen Ketunkolossa, Pahkalaukkaantie 1.

Yksinhuoltajien ilta
Ilta yksinhuoltajaisille ja -äideille Vanhalla seurakuntatalolla keskiviikkona 24.10. klo 18. Tule tapaamaan muita ja keskustelemaan kahvikupposen äärelle! Lastenohjaaja mukana. Ilta järjestetään yhdessä Yhden Vanhemman Perheiden Liiton kanssa. Mahdolliset tiedustelut diakoni Jorma Kakkonen, p. 050 5707 177.

Kirkkovartit seuraavaksi
Littoisten kirkossa klo 9.30 keskiviikkoisin 3.10., 31.10.
Liedon kirkossa klo 9.30 torstaisin 4.10., 1.11.

Perhemessu
* mikkelinpäivänä 30.9. klo 10 Liedon kirkossa. Elina Ahola, Pauliina Uhinki-Suominen, Margit Muurinen ja Päivi Linnasaari-Liimatainen.
* sunnuntaina 14.10. klo 17 Littoisten kirkossa. Outi Tukia-Takala, Svetlana Jääskeläinen, Tuula Mäki ja Hanneli Salo.


Kolme pyrkimässä kappalaisen virkaan

Liedon seurakunnan kappalaisen (I) virkaa ovat hakeneet Maarian seurakunnan vt. kappalainen, ekon. Antero Aaltonen, Turun tuomiokirkkoseurakunnan vs. kappalainenHarri Ruskeepää lisäksi yksi hakija, joka tässä vaiheessa ei halua nimeään julkisuuteen. Hakijoita oli kaiken kaikkiaan neljä, mutta pastori, dipl.ins. Reijo Tuomola on peruuttanut hakemuksensa.


 

Seurakunta verkossa

Liedon seurakunnan nettisivuilta voit lukea lisää ajankohtaisista asioista, toiminnastamme ja tapahtumistamme.

KirkkoTV palvelee nettisivuillamme. Sieltä voit seurata Liedon kirkon sunnuntain jumalanpalveluksia ja muita kirkkotilaisuuksia joko suorana lähetyksenä tai arkiston kautta.

Löytyisikö intoa ja energiaa vapaaehtoistyöhön – tai kaipaisitko itse apua arkeen tai kuuntelevaa ystävää vierelle kulkemaan? Tutustu Suurella Sydämellä -sivustoon ja katso, minkälaisia vapaaehtoistehtäviä olisi tarjolla.

Pappilan blogista voit lukea kirkkoherra Esko Laineen mietteitä elämästä.

Löydät Liedon seurakunnan myös Facebookista.

Liedon seurakunnan uutiskirje — elokuu 2012

 • Posted on August 13, 2012 at 14:04

Liedossa on haettavana kappalaisen (I) virka

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on julistanut haettavaksi Liedon seurakunnan kappalaisen (I) viran. Katso Turun arkkihiippakunnan avoimet työpaikat ja hakuilmoitus seurakunnan kotisivuilla.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on myöntänyt Liedon seurakunnan kappalaiselle, TT Risto Leppäselle tämän omasta pyynnöstä eron kappalaisen virasta 1.7.2012 lukien, josta alkaen Leppänen on siirtynyt arkkipiispan teologisen erityisavustajan virkaan. Leppänen on ollut Liedossa kappalaisena vuodesta 2008. Lokakuusta 2010 hän on ollut kappalaisen virasta virkavapaalla, koska on työskennellyt arkkipiispan kanslian kansliasihteerinä.

Syksyn toiminta käynnistymässä

Säännöllisesti kokoontuvat piirit, kerhot ja kuorot aloittavat elo–syyskuussa. Tietoja toiminnasta saa syksyn edetessä kotisivuiltamme.

Perhe – ja päiväkerhot alkavat jälleen 20.8. alkaen. 

Perhekerho

 • Ilmaristen Ketunkolossa keskiviikkoisin klo 9.30–11, alk. 22.8.
 • Littoisten Tammikalliossa keskiviikkoisin klo 9.30–11, alk. 22.8.
 • Vanhalla seurakuntatalolla Liedon keskustassa torstaisin klo 9.30–11, alk. 23.8.
 • Aseman seurakuntakodissa perjantaisin klo 9.30–11, alk. 24.8.
 • Loukinaisten perhekerho Loukinaisten kerhotilassa perjantaisin klo 9.30–11, alk. 24.8.

Päiväkerhoryhmistä on lähetty kirjeitse tietoa kaikille kerhoihin ilmoittautuneille. Lisätietoja antaa vastaava lastenohjaaja Rita Smolander.

Muskarit
Vanhalla seurakuntatalolla
• Vauvamuskari maanantaisin klo 9.30–10, alk. 27.8.
• Vekaramuskari maanantaisin klo 10.15–10.45, alk. 27.8.
• Taaperomuskari tiistaisin klo 9–9.30, alk. 28.8.

Muskareihin voi ilmoittautua 13.8. alkaen Rita Smolanderille, p. 050 5980 746  
Vauva- ja taaperomuskarit ovat lasten ja vanhempien yhteisiä musiikkihetkiä.

Lastenohjaajina ovat Liedon keskustan perhekerhossa ja muskareissa Rita Smolander ja Päivi Linnasaari-Liimatainen, Ilmarisissa ja Liedon asemalla Marjut Martiskainen ja Virpi Aaltonen sekä Littoisissa ja LoukinaisissaTuula Mäki ja Hanneli Salo.

Kirkkohetkiä pikkuisille — ja isommillekin

Koulutielle siunaaminen
maanantaina 13.8. Liedon kirkossa klo 18. Pappina Elina Ahola ja kanttorina Minna Mäntyranta. Kaikkien pienten koulunsa aloittavien ja heidän perheidensä kirkkotilaisuus, jossa yhdessä toivotaan varjellusta koulutielle.

Vauvakirkko 
sunnuntaina 26.8. klo 17 Liedon kirkossa. Lapsiperheiden kirkko, jossa körötellään ja lauletaan, hiljennytään ja siunataan. Oman helistimen tai jonkin muun lelun voi ottaa mukaan! Mukana pastori Mari Leppänen ja lastenohjaaja Rita Smolander, kanttorina Margit Muurinen. Jumalanpalveluksen jälkeen juodaan kirkkokahvit ja -mehut kirkon vieressä.

Seurakunta Liedon päivillä

Seurakunta on mukana järjestämässä Liedon päivien ohjelmaa  23.–26. elokuuta.

Torstaina 23.8. 

klo 18 Viinamäestä Keisvuoreen
Rauhallinen opastettu kävelykierros Viinamäen ja Keisvuoren hautausmailla: pyhien paikkojen ulkoiset piirteet esihistoriasta nykypäivään. Lähtö Viinamäkeen Keisvuoren hautausmaan Piispalantien puoleiselta parkkipaikalta (vesitornille vievän tien varrella). Kierros kestää noin 1,5 tuntia ja päättyy Keisvuoren hautausmaalle. Järj. Nautelankosken museo, Liedon kunta  ja Liedon seurakunta. Lisätietoja: Nautelankosken museo, puh. (02) 489 2400.

Lauantaina 25.8.

klo 11 Kulttuurihistoriaa kirkossa ja kirkkomaalla 
Rauhallinen opastettu kävelykierros Liedon kirkon hautausmaalla: hautausmaiden kulttuurihistoriaa, Liedon hautausmaan historiaa ja hautausmaiden symboliikkaa. Kierros aloitetaan kirkon esittelyllä.
Lähtö kirkon parkkipaikalta. Kierros kestää noin 1,5 tuntia. Järj. Nautelankosken museo, Liedon kunta ja Liedon seurakunta
Lisätietoja: Nautelankosken museo, puh. (02) 489 2400.

klo 11.30 Kesäretki Halssiin
Halssissa tarjolla keittolounas, saunomismahdollisuus. Mukana retkellä Outi Haijanen. Lähtö seurakuntatalon pysäköintialueelta klo 11.30, paluulähtö klo 15.30. Matka on maksuton. Lisätietoja: Outi Haijanen, p. 050 4058 672 / outi.haijanen@evl.fi

klo 18 Sanan ja rukouksen ilta 
Europarlamentaarikko Hannu Takkula alustaa aiheesta “EU:n suhde Israeliin” Liedon seurakuntatalolla Mestarinsalissa. Tilaisuudessa on myös israelilaisen kansantanssin esityksiä sekä Suomalaisen messun musiikkia lietolaisten laulajien, soittajien ja tanssijoitten esittämänä. Alussa kahvitarjoilu.
Lisätiedot: Leena Laihia, p. 040 765 1636

Liedon päivänä sunnuntaina 26.8.
klo 10 sanajumalanpalvelus Liedon kirkossa, Outi Tukia-Takala ja Margit Muurinen.

Lieto-viikolla 23.8.-6.9. on seurakuntatalolla näyttely Mummot / Leena Virtalan mummo-aiheisia maalauksia.
Lisätietoja: Eija Tähkäpää, p. 045 234 7755  ja Leena Virtala, p. 041 4369206.

Henkilöstöuutisia

Elina Ahola jatkaa elokuusta alkaen kappalaisen viransijaisena Tuomas Vauran jälkeen.
Kanttori Margit Muurinen ja seurakuntamestari Elina Tupala ovat palanneet työhön virkavapaaltaan. Vastaavasti työnsä ovat päättäneet Muurisen sijaisena ollut Minna Mäntyranta ja Tupalaa sijaistanut Hanna Ruohonen. Elokuussa ovat työnsä lopettaneet myös kesällä seurakuntapastorina ollut Aino Vesti, kanttorina työskennellyt Iina Kivimäki sekä määräaikaisena kiinteistönhoitajana toiminut Jouni Oksman.

Tuula Mäki on elokuussa aloittanut vuorotteluvapaalla 26.7.2013 asti olevan lastenohjaaja Tiina Aaltosen sijaisena. Elokuussa ovat työnsä aloittaneet myös määräaikaiset lastenohjaajat Virpi Aaltonen ja Hanneli Salo.