You are currently browsing the Kouvolan Seurakuntayhtymä category
Displaying 1 - 10 of 10 entries.

Valkealan seurakuntaan haetaan uutta kirkkoherraa

 • Posted on June 8, 2018 at 15:40

cross-1367851869dD1

Kouvolan seurakuntayhtymään kuuluvassa Valkealan seurakunnassa on parhaillaan avoinna haku kirkkoherran virkaan. Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli on julistanut haettavaksi Valkealan kirkkoherran viran 29.6.2018 klo 15 mennessä. Vaalipäivä on helmikuussa 2019. Vaalitapa on välitön vaali, jossa kirkkoherran valinnan suorittavat Valkealan seurakunnan jäsenet.

Kirkkoherranvaaliin asetetaan enintään kolme ehdokasta
– Toivomme, että virkaan tulisi runsaasti hakijoita, Valkealan seurakunnan vt. kirkkoherra Merja Larvi sanoo. Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli asettaa virkaa hakeneista enintään kolme vaalisijoille kirkkoherranvaalissa. Ehdokkaiden asettaminen vaalisijoille tapahtuu kapitulin haastattelujen perusteella. Kelpoisuuspäätös ja vaalisijoille asettaminen tapahtuu tuomiokapitulissa arviolta syyskuun puolivälin jälkeen.
– Nyt kun Valkealan seurakuntalaisille tulee mahdollisuus äänestää välittömässä vaalissa, odotamme hyvää äänestysvilkkautta kirkkoherranvaalissa, Merja Larvi toteaa.

Äänioikeutettuja ovat 18-vuotiaat seurakunnan jäsenet
Kirkkoherran välitön vaali toimitetaan samojen vaaleja koskevien yleisperiaatteiden mukaan kuin seurakuntavaalit. Vaalin toimittaminen on seurakunnan vaalilautakunnan vastuulla.

Äänioikeus Valkealan kirkkoherran välittömässä vaalissa on viimeistään ensimmäisenä vaalipäivänä 18 vuotta täyttävällä kirkon jäsenellä, joka on Valkealan seurakunnan jäsen.

Elimäen seurakunta sai kirkkoherran loppiaisena

 • Posted on January 7, 2016 at 14:57

Kirsi Hämäläisen virkaanasettaminen Elimäen kirkossa

Kirsi Hämäläisen virkaanasettaminen Elimäen kirkossa kuvaaja Mari Hämäläinen

Loppiainen 6. tammikuuta oli Elimäen seurakunnassa erityinen juhlapäivä, kun kirkkoherra Kirsi Hämäläinen asetettiin virkaansa Elimäen kirkossa.

Virkaan asettamisen ja siunaamisen juhlamessussa toimitti Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen yhdessä Savitaipaleen seurakunnan kirkkoherra Ossi Hjerppen, lääninrovasti Keijo Gärdströmin, Elimäen seurakunnan kappalainen Tuula Ylikankaan ja Elimäen seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Matti Puontin kanssa.

Juhlamessussa saarnasi kirkkoherra Kirsi Hämäläinen, ja virkaanasettamispuheen piti piispa Seppo Häkkinen.

Ossi Hjerppe (vas.), Keijo Gärdström, Seppo Häkkinen, Tuula Ylikangas, Matti Puonti

Ossi Hjerppe (vas.), Keijo Gärdström, Seppo Häkkinen, Tuula Ylikangas, Matti Puonti. kuvaaja Mari Hämäläinen

Juhlamessun jälkeen 120 henkeä kokoontui kaikille avoimeen juhlaan Elimäen seurakuntakeskukseen. Juhlassa puhuivat Savitaipaleen seurakunnan diakoni Marja Hjerppe, Kouvolan seurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti Keijo Gärdström ja Kotkan seurakunnan kirkkoherra Hannu Marttila. Kirsi Hämäläinen toimi ennen nykyistä virkaansa viimeksi Kotkan seurakunnan kappalaisena.

Kirsi Hämäläisen saarna ja piispa Seppo Häkkisen puhe virkaanasettamismessussa 6.1.2016:

http://www.elimaenseurakunta.fi/ajankohtaista/kirsi_hamalaisen_virkaan_asettaminen_6.1./?id=2788

Kappeliseurakunnan uusissa tiloissa Jaalassa on avoimet ovet

 • Posted on September 18, 2015 at 13:51

Kuva1 Merja Laiho ja Heikki Kiviluoto, kuva Laura Blom

Rovasti Heikki Kiviluoto ja lastenohjaaja Merja Laiho työskentelevät uusissa tiloissa Jaalassa. Kuvaaja Laura Blom

Jaalan kappeliseurakunnan uusi toimitila Raitti sijaitsee keskellä kirkonkylää. Syyskuussa Raitti siunataan kappeliseurakunnan käyttöön. Avoimet ovet ja tilojen siunaus järjestetään torstai-iltana 24. syyskuuta. Kaikille avoimessa tilaisuudessa on mahdollista tavata kappeliseurakunnan työntekijöitä ja luottamushenkilöitä, sekä tutustua uusiin tiloihin.

Syksyn toiminta on jo käynnissä uudessa toimitilassa. Kirkonkylän raitin läheisyys antaa mahdollisuuden tuoda seurakunnan toiminta lähelle jaalalaisia.

Toimitilan sijainti on hyvin keskeinen, rovasti Heikki Kiviluoto kappeliseurakunnasta sanoo.

Lapset ovat pitäneet uudesta kerhohuoneesta, ja vanhemmat kerhopaikan entistä paremmasta sijainnista, lastenohjaaja Merja Laiho jatkaa.

Moni esine etsii muuton jälkeen vielä paikkaansa Keskuskaaren tiloissa. Silti Raitille on jo saatu kodikas tunnelma. Kävijöiden mielestä toimitilaan on helppo tulla, ja olo on tervetullut, kappeliseurakunnan työntekijät kertovat.

Jaalan pappilasta uusiin toimitiloihin

Uudet tilat korvaavat kappeliseurakunnan käytössä olleen Jaalan pappilan. Pappilaan verrattuna tilaa on niukemmin, joten Jaalan kirkon seurakuntasalin merkitys kappeliseurakunnan tilaisuuksien järjestämisessä tulee korostumaan. Raitissa kokoontuvat viikkotoiminnan pienryhmät, ja jatkossa se on varattavissa pieniin, alle 20 hengen perhetilaisuuksiin.

Yhdistetty inva- ja lastenhoito-wc sekä siivoustilat ovat huomattavasti paremmat kuin pappilassa. Lisäksi tila on helposti saavutettavissa lastenrattailla ja pyörätuolilla, Kiviluoto ja Laiho kertovat muutoksista.

Kuva2 Jaalan Raitti

Toimitila Raitti sijaitsee Keskuskaarella keskellä Jaalan kirkonkylää. Kuvaaja Laura Blom

Entinen K-kauppa, johon toimitilat on remontoitu, on kokenut täydellisen muodonmuutoksen. Raitilla on työpisteet kaikille kappeliseurakunnan työntekijöille, lasten kerhotila, pieni sali yhdistettynä keittiöön sekä tarvittavat varastotilat. Tavaraa on vielä purkamatta Jaalan pappilan sivurakennuksista ja kellarista, eikä kaikkea saada mahtumaan uuteen toimitilaan.

Tavaroiden osalta käymme läpi, mitkä menevät kierrätykseen, mitkä käyttöön muihin yhtymän seurakuntiin ja mitä voisi myydä esimerkiksi huutokaupalla.

 • To 24.9. klo 18–20 Avoimet ovet ja Raitin toimitilojen siunaus, Keskuskaari 1 A.

Rovasti Heikki Kiviluoto, kirkkoherra Kimmo Ylikangas, luottamushenkilöitä avustamassa. Kahvi- ja mehutarjoilu.

Kouvolan seurakuntayhtymän tuloveroprosentti säilyy ennallaan

 • Posted on June 5, 2015 at 20:57

Kouvolan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto päätti 4. kesäkuuta, että Kouvolan seurakuntayhtymän kirkollinen tuloveroprosentti 1,60 säilyy ennallaan. Yhtymän tuloveroprosentti on ollut 1,60 vuodesta 2012 alkaen.

Kirkkovaltuusto hyväksyi myös Kouvolan seurakuntayhtymän viime vuoden tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen. Vuoden 2014 toimintatuotot olivat 3 208 500 euroa ja toimintakulut 17 560 800 euroa. Toimintatuotoilla katettiin 18 prosenttia toimintakuluista. Henkilöstökulujen osuus toimintakuluista oli 68 prosenttia. Kaikki pääluokat ja seurakunnat alittivat vastuukatetasolla talousarvion.

Seurakuntayhtymän talous on tällä hetkellä tasapainossa, ja meillä on nyt aikaa reagoida tuleviin tilanteisiin. Paikallisseurakunnat ja yhtymän työalat ovat ottaneet vakavasti taloustilanteemme kehityksen. Meillä on huoli jäsenkehityksestä ja seurakuntayhtymän tulopohjan heikentymistä. Meidän on reagoitava jäsenkehitykseen ja tehtävä rohkeita ratkaisuja, hallintojohtaja Riitta Lonka muistutti eilisessä kokouksessa. Viime vuoden lopussa kirkkoon kuului 77,6 prosenttia kouvolalaisista.

Seurakuntien haasteena on tavoittaa erityisesti niitä jäseniään, joita kirkon työ ja toiminta eivät tällä hetkellä kiinnosta. Esimerkkinä valtakunnallisesta kehityksestä hallintojohtaja Lonka mainitsi koko ajan kasvavan joukon vanhempia, joiden lapsia ei kasteta kristillisen kirkon jäseniksi. – Uudet seurakuntalaissukupolvet pienenevät jatkuvasti, jos kehityssuuntaa ei pyritä aktiivisesti muuttamaan.

Myllykosken kirkon muutostöistä järjestetään arkkitehtikilpailu

Myllykosken kirkon kehitystyö etenee eilisen kirkkovaltuuston päätöksellä, kun valtuusto hyväksyi kirkon selvitystyöhön esitetyn 100.000 euron lisämäärärahan tälle vuodelle. Myllykosken kirkkoa kaavaillaan monitoimikirkoksi, jonka yhteyteen toteutettaisiin lisärakennus Anjalankosken seurakunnan käyttöön. Kokonaisuuden suunnittelua varten on tarkoitus järjestää pienimuotoinen arkkitehtikilpailu syksyllä 2015.

Sippolan kotiseutumuseon myynti etenee kirkkovaltuuston päätöksellä kirkkohallituksen vahvistettavaksi. Valtuusto hyväksyi Tuula Tanskan 22.000 euron ostotarjouksen myytävästä palstasta ja sillä sijaitsevasta rakennuksesta. Kouvolan kaupunki lopetti rakennuksessa museotoiminnan kesällä 2012.

Seurakuntayhtymän painopisteissä näkyvät vapaaehtoiset, Martti Luther ja seurakuntavaalit

Kirkkovaltuustolle esiteltiin Kouvolan seurakuntayhtymän strategiaan päivitetyt painopisteet vuosille 2016–2018. Ensi vuonna teemana on Tehdään yhdessä. Tavoitteena on nostaa esille vapaaehtoistyötä Kouvolan seurakunnissa. Vapaaehtoiset ovat yhä tärkeämpi voimavara seurakuntatyössä, mikä näkyi esimerkiksi Kouvolan Kirkkopäivien 200 vapaaehtoisen työpanoksessa suurtapahtumaan. Seuraavana vuonna painopiste Armoa 2017 pitää esillä reformaation 500-vuotisen historian teemoja.

Martti Luther julkaisi 95 teesiään 31.10.1517. Reformaation merkkivuotena muistetaan Lutherin työtä ja kirkkojen historiaa sekä reformaation merkitystä Suomessa ja maailmalla. Suomessa merkkivuoteen liittyy maan itsenäisyyden satavuotisjuhlinta.

Vuoden 2018 painopiste Valoa vaaleihin nostaa esille seurakuntavaalit Kouvolassa.

Kouvolan kirkkojen kastepuut otetaan käyttöön 1. adventtisunnuntaina

 • Posted on November 26, 2014 at 13:51

Käpylän kirkon kastepuu, kuva Johannes Wiehn

Paavo Pasi kiinnittää siskonsa Sanni Marjaanan lehden Käpylän kirkon kastepuuhun. Kiinnityksessä avustaa isä Olli Pasi. Kuva: Johannes Wiehn

Kastepuu on kastetun oma puu Kouvolan Keskuskirkossa ja Käpylän kirkossa. Kastepuut otetaan käyttöön 1. adventtisunnuntaina 30. marraskuuta. Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan Keskuskirkon kastepuun kokoamista perjantaina 28.11. klo 14 alkaen. Paikalla ovat suunnittelija Tetti Kokkonen ja oppilaitospastori Janne Turunen.

Jokaiselle kastetulle oma lehti
Kastetun etunimillä nimikoitu lehti kiinnitetään molempien Kouvolan kirkkojen kastepuihin sunnuntain jumalanpalveluksessa, viikon päästä kasteesta. Lehden voi kiinnittää puuhun vanhempi, kummi, isovanhemmat tai vanhempi sisarus. Nuori tai aikuinen kastettu voi huolehtia siitä itse.
– Tämä on konkreettinen merkki siitä, että hänet on otettu seurakunnan jäseneksi, kertoo Kouvolan seurakunnan pastori ja Käpylän kirkon kastepuun tekijä Kaija-Liisa Lindberg.

Jos perhe haluaa kiinnittää lehden puuhun itse, suntio on kirkossa ottamassa perheitä vastaan noin 15 minuuttia ennen jumalanpalveluksen alkua. Mikäli kotiväki ei pääse paikalle jumalanpalvelukseen, nimen puuhun voi kiinnittää myös kirkkokummi: kirkossa avustava seurakuntalainen tai suntio.

Suunnittelun lähtökohtana arkkitehtuuri
Kouvolan kastepuut on suunniteltu kirkkojen arkkitehtuuri huomioiden. Käpylän kirkon kastepuu on tilkkutyö. Kastepuun runkoa koristavat Käpylän kirkon saarnatuolin enkelit. Puun vihreän sävyt on otettu kirkon lasimaalauksista.
– Käpylän kirkon kastepuun lehdet ovat uniikkeja, kuten jokainen kastettukin, Kaija-Liisa Lindberg sanoo.

Keskuskirkon kastepuu on puuta, lasia ja metallia, ja nämä materiaalit toistuvat vahvasti myös muualla kirkossa. Keskuskirkon kastepuun on suunnitellut Kymenlaakson ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelija Tetti Kokkonen. Puu on yli kaksi metriä korkea ja toista metriä leveä.
– Kirkkosalissa voimakkaat, ylös kurottuvat vertikaalilinjat toistuvat myös kastepuussa. Suunnittelun lähtökohtana ovat arkkitehtuurin ja materiaalin lisäksi olleet usko, Raamattu ja kirkko. Tavoitteenani oli tyylikäs, kirkkoon sopivat teos. Henkisesti tämä on ollut hienoin ja vaikuttavin suunnittelutyö, jonka olen tehnyt – seurakunta on mahtava yhteistyökumppani, Tetti Kokkonen kertoo tunnelmistaan.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu ja Kouvolan seurakuntayhtymä ovat tehneet tuloksekasta opiskelijayhteistyötä jo pitkään.
– Opiskelijamme ovat suunnitelleet muun muassa seurakuntayhtymän visuaalisen ilmeen ja ovat mukana Kirkkopäivien toteutuksessa. Kastepuun suunnittelu oli laaja ja merkityksellinen työ, jonka Tetti hoiti loistavasti, summaa KyAMK:n yritysyhteistyösuunnittelija Heta Vilén.

Prosessissa mukana ollut Kouvolan seurakunnan oppilaitospastori Janne Turunen on niin ikään tyytyväinen.
– Yhteistyö sekä Tetin että Kyamkin kanssa sujui erinomaisesti, toivottavasti tulevaisuudessakin löytyy yhteistyölle monia erilaisia muotoja.

Kastepuut otetaan käyttöön 1. adventtisunnuntaina 30. marraskuuta. Jumalanpalvelus Keskuskirkossa alkaa klo 10 ja Käpylän kirkossa klo 13.

Kouvolan seurakuntayhtymä: Srk-vaalit

 • Posted on September 15, 2014 at 20:47

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi tänään. Liitteenä alustavat tiedot seurakuntakohtaisista luvuista.

Seurakuntavaalit Kouvolassa 9.11.2014

Seurakuntakohtaiset luvut vaaleissa

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi 15.9.  Alustavat tiedot seurakunnittain:

Anjalankoski

 – Valitsijayhdistysten lukumäärä seurakuntaneuvoston vaaleissa 5
– Valitsijayhdistysten lukumäärä yhteisen kirkkovaltuuston vaaleissa 5
– Ehdokkaiden määrä seurakuntaneuvoston vaaleissa 37 (vuonna 2010: 43 ehdokasta)

– Ehdokkaiden määrä yhteisen kirkkovaltuuston vaaleissa 33 (2010: 42 ehdokasta)

– Naisehdokkaiden määrä: valtuusto 14 , srk-neuvosto 17

– Miesehdokkaiden määrä: valtuusto 19 , srk-neuvosto 20

– Alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden määrä sekä valtuusto että srk-neuvosto 1

 

Elimäki
– Valitsijayhdistysten lukumäärä seurakuntaneuvoston vaaleissa 4

– Valitsijayhdistysten lukumäärä yhteisen kirkkovaltuuston vaaleissa 2

– Ehdokkaiden määrä seurakuntaneuvoston vaaleissa 19 (vuonna 2010: 24 ehdokasta)

– Ehdokkaiden määrä yhteisen kirkkovaltuuston vaaleissa 12 (2010: 25 ehdokasta)

– Naisehdokkaiden määrä: valtuusto 5, srk-neuvosto 9

– Miesehdokkaiden määrä: valtuusto 7, srk-neuvosto 10

– Alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden määrä sekä valtuusto että srk-neuvosto 1

-Uudet listat: yksi uusi lista vuoteen 2010 verrattuna, nimi Oksat

 

Kouvola

– Valitsijayhdistysten lukumäärä seurakuntaneuvoston vaaleissa 3

– Valitsijayhdistysten lukumäärä yhteisen kirkkovaltuuston vaaleissa 3

– Ehdokkaiden määrä seurakuntaneuvoston vaaleissa noin 45

– Ehdokkaiden määrä yhteisen kirkkovaltuuston vaaleissa noin 46

– Alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden määrä sekä valtuusto että srk-neuvosto 4

 

Kuusankoski / Jaala

– Valitsijayhdistysten lukumäärä seurakuntaneuvoston vaaleissa 1

– Valitsijayhdistysten lukumäärä yhteisen kirkkovaltuuston vaaleissa 1

– Ehdokkaiden määrä seurakuntaneuvoston vaaleissa 28

– Ehdokkaiden määrä yhteisen kirkkovaltuuston vaaleissa 28

– Naisehdokkaiden määrä: valtuusto 13 , srk-neuvosto 13

– Miesehdokkaiden määrä: valtuusto 15, srk-neuvosto 15

– Alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden määrä sekä valtuusto että srk-neuvosto 2

 

Valkeala

– Valitsijayhdistysten lukumäärä seurakuntaneuvoston vaaleissa 4

– Valitsijayhdistysten lukumäärä yhteisen kirkkovaltuuston vaaleissa 4

– Ehdokkaiden määrä seurakuntaneuvoston vaaleissa 29 (2010: 34 ehdokasta)

– Ehdokkaiden määrä yhteisen kirkkovaltuuston vaaleissa 30 (2010: 29 ehdokasta)

– Naisehdokkaiden määrä: valtuusto 15, srk-neuvosto 17

– Miesehdokkaiden määrä: valtuusto 15, srk-neuvosto 12

– Alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden määrä sekä valtuusto että srk-neuvosto 3

 

Kouvolan seurakuntayhtymä: Vanhan hautausmaan huoltorakennus nousi harjakorkeuteensa

 • Posted on September 3, 2013 at 12:56

harjakaiset1

Juhlallisuudet aloitettiin aurinkoisessa säässä nostamalla lippu uuden huoltorakennuksen katolle. Kuvaaja Suvi Mononen

Kouvolan seurakuntayhtymä vietti maanantaina 2.9. uuden huoltorakennuksen harjannostajaisia Kouvolan vanhalla hautausmaalla. Uuteen rakennukseen tulee hautausmaan henkilöstölle sosiaalitilat sekä varasto- ja huoltotilat hautausmaalla käytettävälle kalustolle. Rakennuksen kokonaispinta-ala on 372,5 neliötä.

Uusi huoltorakennus on Kouvolan seurakuntayhtymän ensimmäinen maalämpöä hyödyntävä kohde ja tukee omalta osaltaan seurakuntayhtymän ympäristöohjelmaa.

Hankkeen pääurakoitsijana toimii Rakennus Talox Oy, sähköurakoitsijana toimii Polar 2000 Oy, LVIA-urakoinnin hoitaa Kouvolan Peltityö Oy, rakennuksen suunnitteli Kouvolan seurakuntayhtymän kiinteistöpalvelut, sähkösuunnittelun hoitaa Valaistus- ja sähkösuunnittelu Timo Mattila Ky, LVIA-suunnittelijana toimii Visatek Oy ja rakennesuunnittelijana toimii Insinööritoimisto R. Kajander Oy.

Entinen huoltorakennus ehti palvella hautausmaan työntekijöitä lähes 40 vuotta.

Katse kohti Kouvolan Kirkkopäiviä

 • Posted on June 17, 2013 at 17:16

Kirkkopalveluiden kehityspäällikkö Jari Kupiainen kävi perjantaina 14.6. Kuusankosken seurakuntakeskuksessa puhumassa tulevista Kirkkopäivistä. Kuva: Anni Leskinen

Kirkkopalveluiden kehityspäällikkö Jari Kupiainen kävi tutkimassa vuonna 2015 järjestettävien Kouvolan Kirkkopäivien tapahtumapaikkoja. Keskustan mahdollisuudet koko kansan tapahtuman järjestämiseen tarjosivat Kupiaiselle iloisen yllätyksen.

Valtakunnallinen kirkon suurtapahtuma Kirkkopäivät järjestettiin Kuopiossa kuukausi sitten, mutta Kirkkopalveluissa katse on jo tähdätty Kouvolaan. Kehityspäällikkö Jari Kupiainen vietti kolme päivää tutkien tulevien Kirkkopäivien tapahtumapaikkoja.

– Kouvolan keskusta valloitetaan kokonaan, sehän on ihan mahtava paikka tapahtumien järjestämiseen. Täällä on myös huikea kirkko, minne mahtuu paljon tapahtumakävijöitä. Suurin haaste onkin majoituspaikoissa, joita on rajallisesti, Kupiainen kertaa kokemuksiaan. Kouvolan Keskuskirkon lisäksi järjestäjät kaavailevat suurempia yleisötapahtumia myös jäähallille.

Monipuolista yhteistyötä

Tapahtumapaikkojen kiertämisen lisäksi Jari Kupiainen on tavannut Kouvolan kaupungin ja seurakuntayhtymän johtoa yhteistyökuvioita hioen. Kupiainen toivookin, että kaupungin eri toimijat ja tapahtumanjärjestäjät voisivat tehdä yhteistyötä.

– Sain kuulla Kouvolassa järjestettävästä Kuulas-lastenteatteritapahtumasta, joka on myös toukokuun puolessa välissä. Vaikka Kirkkopäivien tarkkaa päivämäärää ei olekaan vielä lyöty lukkoon, niin olisi mahtava saada eri tapahtumat toimimaan yhdessä. Myös Kouvola-päivää voitaisiin kaavailla samalle viikonlopulle, jolloin kaupunki pääsisi hyvin esille. Tarkoituksena on kuitenkin järjestää koko kansan tapahtuma, jolloin ohjelmaa on kaikenikäisille.

Kouvolassa kohdataan kirkon jäseniä

Tulevilta Kirkkopäiviltä Kupiainen odottaa vahvaa yhteiskunnallista keskustelua, jota nähtiin jo Kuopiossa. Kupiaisen mukaan Kirkkopäivät eivät ole enää seurakuntien työntekijöiden juhla, vaan nyt kohdataan kirkon jäseniä. Tähän liittyy myös Kouvolassa nähtävä panostus diakoniaan ja ihmisten luo tulemiseen.

– Kouvolan seudulta on hävinnyt muutamassa vuodessa neljä ja puoli tuhatta työpaikkaa, sitä ei voida ohittaa. Tarkoitus onkin kertoa miten kirkko on ihmisen puolella muuttuneessa yhteiskunnassa.

Keskustassa apostolinkyydillä

Kun Kouvolan seurakuntayhtymässä päätettiin keväällä Kirkkopäivien järjestämisestä, ilmaisivat paikallisseurakunnat huolensa tapahtumien keskittymisestä pelkästään Kouvolan keskustaan. Huoli ei ollut täysin tuulesta temmattu, sillä Kupiainenkin myöntää että tapahtumapaikkojen olisi hyvä olla kävelyetäisyyden päässä toisistaan.

– Tapahtumien tulisi olla helposti saavutettavissa paikoissa ja siellä missä tapahtumakävijät liikkuvat, joten päätapahtumat tulevat keskittymään Kouvolan keskustaan. Tämän lisäksi Kuusankoski ja upea Kymijoen ranta ovat olleet mukana keskusteluissa.

– Paikallisseurakunnat tulevat kuitenkin muilla tavoin näkymään Kirkkopäivillä esimerkiksi tapahtumien teossa, Kupiainen rauhoittelee ympärysseurakuntia.

Kouvolan yhteyksiä muualle Suomeen Kupiainen kehuu.

– Kouvolan tavoitettavuus oli ylivertainen, kun mietimme paikkaa Mikkelin hiippakunnan alueelta. Aiomme lisätä yhteistyötä VR:n kanssa ja toivomme helpon saavutettavuuden houkuttelevan tänne paljon päiväkävijöitä. Kävijätavoitteemme onkin lähes sama kuin Kuopiossa, 28 000 ihmistä.

Pikkukirkkopäivät valloittavat

Ennen varsinaisia Kirkkopäiviä toukokuussa 2015, Kirkkopalvelut aikoo toteuttaa Pikkukirkkopäivät Mikkelin hiippakunnassa, mitkä toimivat tulevan suurtapahtuman markkinointina hiippakunnan alueella. Ohjelmassa on luvassa samaa, mitä päätapahtumassakin, vain pienemmässä mittakaavassa.

– Pikkukirkkopäivät toteutetaan vuonna 2014 niin sanottuina esipäivinä tuleville Kirkkopäiville, ja tarkoituksena on kertoa ihmisille mistä Kirkkopäivissä on kyse. Ohjelmassa on siis luvassa musiikkia, kulttuuria, keskustelua ja hengellistä sisältöä. Tapahtumia järjestetään neljästä kuuteen iltaisin eri puolilla Mikkelin hiippakuntaa ja yksi tapahtuma on tietenkin myös Kouvolassa, Kupiainen kertoo.

Ohjelmaa maan ja taivaan väliltä

Kirkkopäivät on suurtapahtuma, jossa hengenelämä, kulttuurinautinnot ja yhteiskunnallinen keskustelu yhdistyvät. Tapahtuma tuo yhteen seurakuntien työntekijät, luottamushenkilöt ja seurakuntalaiset ja tarjoaa kävijöille ikkunan kirkkoon. Kirkkopäiviä on järjestetty vuodesta 1918 alkaen aina kahden vuoden välein eri puolilla Suomea. Vuonna 2015 Kirkkopäivät järjestetään Kouvolassa.

 

Kouvolan seurakuntayhtymä: Voitto Huotari vihkii Mustilan metsäkirkon

 • Posted on May 31, 2013 at 12:26

Mikkelin hiippakunnan emerituspiispa Voitto Huotari vihkii lauantaina 8. kesäkuuta metsäkirkon Arboretum Mustilassa. Kouvolan Elimäellä sijaitsevan puulajipuiston vanhimpaan osaan tehty kirkko oli Peter Tigerstedtin ajatus. Mustilassa asuva kasvinjalostustieteen professori tapasi kertoa vierailijoille, että hänelle tärkeitä kirkkoja on maailmassa kaksi: Mustilassa osin ympyrän muodossa huojuvat satavuotiaat serbiankuuset ja kalifornialainen punapuumetsä.

Metsäkirkon ideoinnissa oli aktiivisesti mukana myös Elimäen entinen kirkkoherra Osmo Puhakka.

Puhakan keräämä talkooporukka osallistui työpanoksellaan paikan ja sen ympäristön siistimiseen ja ”kirkkosalin” keskeltä poistettujen puiden kaatoon. Pyhätön penkit halottiin paikalla kasvaneiden 100-vuotiaiden serbiankuusten rungoista.

Serbiankuusten katedraali

Arboretum Mustilan toiminnanjohtaja Jukka Reinikainen odottaa tulevaa kesää innolla.

– Mustilan pääsymaksut aiheuttivat päänvaivaa, mutta päädyimme sellaiseen sopimukseen, että Elimäen seurakunnan erikseen järjestämät tilaisuudet ovat maksuttomia ja muuten kirkkoon pääsee puiston pääsymaksulla.

Järjestäjät toivovat vihkiparien löytävän serbiankuusten muodostamaan katedraaliin, viereisellä konsertti- ja ohjelmapaikalla on jo aiemmin vihitty kaksi avioparia.

Arboretum Mustila on Suomen suurin ja vanhin metsäpuutarha. Tällä hetkellä 120 hehtaarin puulajipuistossa kasvaa sata havupuulajia, noin 200 erilaista lehtipuuta ja satoja erilaisia pensaita ja perennoja. Arboretum toimii myös Suomessa harvinaisten lajien geenipankkina.

Lisää Mustilan puulajipuistosta voi lukea Kouvolan rovastikunnan seurakuntalehti Risteyksen uusimmasta numerosta:www.kouvolanseurakunnat.fi/risteys tai arboretumin verkkosivuilta www.mustila.fi.
www.kouvolanseurakunnat.fi

Kouvolan Seurakuntayhtymä: Hengellisen musiikin klassikoita Korialla

 • Posted on April 11, 2013 at 12:42

Hengellisen musiikin klassikoita Korialla

Toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina 5.5. klo 18 hengellisen musiikin klassikot raikaavat Korian kirkossa. Laulusta vastaa Olli-Pekka Sistonen ja säestyksestä Jaana Sistonen. Konserttiin on vapaa pääsy. 10 euron ohjelmamaksu lahjoitetaan Yhteisvastuukeräykselle.

Konsertti on osa Olli-Pekka Sistosen lauluopintoja. Olli-Pekka ja Jaana Sistonen ovat esiintyneet paljon Kouvolan vanhuspalvelun toimipaikoissa ja Ikäasemalla osallistuen näin omalta osaltaan vapaaehtoistyöhön vanhuksien parissa.

Olli-Pekka Sistonen (s. 1957 Tohmajärvellä) on Korialla asuva laulunharrastaja, joka aloitti lauluopinnot Pohjois-Kymen Musiikkiopiston avoimella osastolla vuonna 2006 ensin miesten laulupajassa ja myöhemmin yksityisoppilaana. Olli-Pekka on laulanut myös Iitin Lauluveikoissa ja kouvolalaisessa Sonus-kamarikuorossa.

Jaana Sistonen (s. 1958 Värtsilässä) on toiminut vuodesta 1990 lähtien Pohjois-Kymenlaakson musiikkiopistossa musiikkileikkikoulun opettajana. Ennen sitä Jaana toimi Helsingissä vastaavassa

työssä yksityisessä musiikkikoulussa. Jaanan isä Teuvo Tikka on toiminut Keski-Karjalassa kuoron johtajana ja säveltänyt noin 40 teosta. Konsertissa kuullaan myös harvemmin yksinlauluna esitettävä Teuvo Tikan Iltasiunaus, jonka Jaana on muokannut juuri Olli-Pekan äänialalle sopivaksi.

Su 5.5. klo 18 “Hengellisen musiikin klassikot” Korian kirkossa, laulu Olli-Pekka Sistonen, säestys Jaana Sistonen urut ja piano. Vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa, tuotto yhteisvastuun hyväksi.

www.kouvolanseurakunnat.fi