You are currently browsing the Kajaanin Seurakunta category
Displaying 1 - 10 of 12 entries.

Kajaanin ja Vuolijoen kirkot sekä Paltaniemen kuvakirkko avoinna

  • Posted on June 11, 2014 at 13:31

Avoimet_virat

Kajaanin kirkko on avoinna 17.8. saakka päivisin klo 10–20, Vuolijoen kirkko 31.8. saakka klo 9–15 ja Paltaniemen kuvakirkko 17.8. saakka klo 10–18.

Kajaanin kirkon vaiheita
Kajaanin evankelis-luterilaisen seurakunnan pääkirkko on seissyt jo yli 117 vuotta paikalla, johon seurakunta rakensi myös ensimmäisen kirkon 1656 eli viisi vuotta sen jälkeen kun Pietari Brahe oli perustanut Kajaanin kaupungin.
Venäläiset tuhosivat ensimmäisen kirkon 1716 yhdessä linnan kanssa. Uutta kirkkoa varten koottiin ”almurahoja” koko Ruotsin valtakunnassa, johon Suomikin silloin kuului. Kirkkoaukean kaakkoiskulmaan sittemmin nousseen toisen kirkon rakensi 1734–35 Grels Norling. Palveltuaan 160 vuotta seurakuntalaisia kirkko purettiin huonokuntoisena 1895. Toisesta kirkosta on jäljellä vasemmalle lehterille sijoitettu piirustuksenopettaja Hedmanin maalaama alttaritaulu.
Nykyinen kolmas kirkko on valmistunut 1896. Sen on suunnitellut arkkitehti Jacob Ahrenberg. Museoviraston mielestä kirkko on uusgotiikan edustavin luomus Suomessa.
Alttaritaulun “Vapahtaja ja Pietari vetten päällä” on maalannut kajaanilainen taiteilija Toivo Tuhkanen vuonna 1925. Tämä Oulujärven väsymätön kuvaaja on nähnyt siinä Vapahtajan ylevän rakkauden uskon heikkoudessa vaipuvaa ihmistä kohtaan.
Kirkon pääsisäänkäynnin yläpuolella olevat 26-äänikertaiset urut on rakentanut Kangasalan urkutehdas vuonna 1970. Uruissa on mekaaninen koneisto ja sähkörekisteröinti.

Alttaritaulussa mallina paikallisia ihmisiä
Vuolijoen kirkko on Kainuun ainoa harmaakivikirkko. Se tehtiin kivestä Keisarillisen Senaatin päätöksellä, vaikka seurakunta olisi halunnut puukirkon. Kirkko valmistui vuosina vuosina 1905–1906 ja se vihittiin käyttöön 1.1.1907 Kristuksen tulemisen kirkoksi. Rakennustyyli on kansallisromantiikkaa ja jugendia. Kirkon kivet tuotiin Honkamäestä ja irtolohkareista sekä puut kaadettiin seudun metsistä.
Kirkon suunnitteli arkkitehti Josef Stenbäck, joka maalasi myös alttaritaulun “Pyhä ehtoollinen”. Alttaritaulu on Stenbäckin jäljennös professori Edvard Gebhardin maalauksesta. Maalauksessa on käytetty mallina paikallisia ihmisiä. Vuolijoen seurakunnan ensimmäinen pappi oli Johannes Väyrynen, kuva on alttaritaulussa toinen sakaristo päin ja ensimmäinen vakinainen kirkkoherra, Antti Hakala 1937–1944.
Kirkossa ei koskaan ole ollut kattokruunuja, vain puiset kyntteliköt, jotka ovat näkyvissä kirkon sivulaivassa. Nykyinen arkkitehdin suunnittelema valaistus on nimeltään Tähtitaivas.
Harmooni kirkkoon saatiin 1937 ja 13. äänikertaiset urut 1965. Saarnatuoli on sijoitettu poikkeuksellisesti oikealle puolelle kirkkoa seurakunnasta päin katsottuna. Sillä on tasapainotettu kirkon sisustusta.

Paltaniemen kuvakirkon maalaukset
Paltamon neljäs kirkko eli Paltaniemen kuvakirkko valmistui vuonna 1726. Pyhää ehtoollista esittävän alttaritaulun on maalannut naismaalari Margareta Capsia sekä katto- ja holvimaalaukset vihantilainen Emanuel Granberg.
Luomiskertomuksesta Jeesuksen kärsimyshistorian vaiheisiin kattavat maalaukset menettivät suuren osan alkuperäisestä loistostaan 1851, jolloin “lankkumaalari” Pekka Qfeflander suoritti maalausten restauroinnin.
Parhaiten on säilynyt pääoven yläpuolella oleva “viimeinen tuomio”, jossa on kuvattuna Jumalan lasten iankaikkinen autuus ja kadotuksen vaivat. Helvetin vaivoja kuvaava osa poistettiin osin, koska se aiheutti aikalaisissa “liian voimakkaita järkytyksiä”.
Kirkonkellot (1622, 1685) ovat ainoat esineet, mitkä säilyivät seurakunnan edellisistä kirkoista isonvihan yli. Kellot olivat aluksi kirkon länsipäädyssä olevassa tornissa. Torni osoittautui kuitenkin liian kevytrakenteiseksi, jonka vuoksi jouduttiin rakentamaan erillinen pohjalaista barokkityyliä edustava tapuli vuosina 1768–1769.

Lisätietoa:
www.kajaaninseurakunta.fi -> meistä -> toimipisteet
www.paltamonsrk.fi/ -> toimitilat

Kajaanin seurakunta: Iltapäiväkahvien 6.4. teemana sairaan kallis terveys

  • Posted on April 3, 2014 at 17:40

cheney_paivi_1

Sunnuntain iltapäiväkahveilla 6.4. klo 15 ravintola Siriuksessa puhuu kainuulainen yleislääketieteen erikoislääkäri, työterveyslääkäri ja Sairaan Hyvä Filmifestivaalin äiti  Päivi Cheney. 

Sunnuntain iltapäiväkahveilla 6.4. klo 15 ravintola Siriuksessa puhuu kainuulainen yleislääketieteen erikoislääkäri, työterveyslääkäri ja Sairaan Hyvä Filmifestivaalin äiti
Päivi Cheney. Hän alustaa käsittelemäänsä aihetta seuraavanlaisesti.

Olemmeko alkaneet suhtautua ihmiseen kuin koneeseen? Tehdään testit, todetaan puutteet ja korjataan viat. Paitsi että ihminen ei ole kone. Ihminen on luomus.
Terveydenhuolto on ottanut pitkiä edistysaskeleita. Keskimääräistä elinikää ovat nostaneet elintason nousu ja lääketieteen edistysaskeleet. Terveydenhoidon hintaakin nostavat elintason nousu ja hienommat, kalliimmat ja yksityiskohtaisemmat tutkimusmenetelmät.

Tulevaisuuden terveysmenojen kasvusta puolet johtuu terveyspalvelujen määrän kasvusta hoidettavaa henkilöä kohti. Hyvä terveys ja pitkä elämä tavoite toteutuvat parantamalla terveyspalvelujen tuloksellisuutta.
Jos ihmishuoltamo toimisi kuten autohuoltamo, palaisimme lääkärin vastaanotolta tuunattuna, öljyt vaihdettuna, rikkoutuneet osat uusittuna. Sairaimpia meistä autetaankin näin. Ihmiselle vaihdetaan jopa mekaaninen sydän.

Mutta me terveemmät; tässä kohti astuu ihminen vapaana oman elämänsä toimijana esiin. Meitä on tuhansia, jotka tarkastutamme kolesteroliarvot, sokeriarvot, maksa-arvot. Tieto maksaa ja helpottaa. Tai tuottaa huolta mielen sopukoihin. Mutta siihen usein loppuu terveysinto.
Käy kuin autolle, joka ajettaisiin kalliin korjausarvion jälkeen huoltamolta ulos ilman toimenpiteitä. Sitten mennään uudelleen tarkastukseen, todetaan entiset huoltotarpeet, puntarilukema on kasvanut, saadaan entiset ohjeet, ja ajetaan auto rämisten entisellään ulos.

On vaikeaa tehdä elintapamuutoksia, kuten liikkua tarpeeksi, ruokailla Itämeren ruokakolmion mukaisesti, nukkua riittävästi ja hoitaa  ihmissuhteita.
Jeesus, suuri parantaja kysyi sairaalta 2000 vuotta sitten ennen parantamaan ryhtymistään: “Tahdotko tulla terveeksi?”
Ihmisen voinnin korjaaminen lähtee yhteistyöstä sairaan ja parantajan välillä. Tahto tulla terveeksi on keskeinen. Ajoittain parantuminen merkitsee kipeää sairauteen suostumista, ja elämän mielekkyyden etsimistä niiltä elämänalueilta, joihin itse voi vaikuttaa.

Ihminen on paljon moniulotteisempi kuin auto, jonka huollosta autonkuljettaja tietää maksavansa satoja euroja vuodessa – varsinkin kun auto ikääntyy. Maanteillämme kulkee tuhansia autoja, jotka ovat paremmassa kunnossa kuin kuljettajansa. Mistä me kasvavissa terveydenhoitomenoissa maksamme?

Kirjallisuuslähde: Terveysmenojen kasvu. Marja Tuovinen. Keskustelualoite 1/2013. Valtiovarainministeriö

Kajaanin seurakunta: Kainuun Kansanlähetyksen miestenpäivät

  • Posted on March 25, 2014 at 16:19

Sini Tuomisalo

Kuvassa on artisti Sini Tuomisalo, jonka ohjelmisto kattaa niin klassista kuin kevyempää musiikkia sekä kansanmusiikkia.

Kajaanin seurakunta järjestää yhdessä Kainuun Kansanlähetyksen kanssa miestenpäivät 29.3. klo 10 alkaen Keskusseurakuntakodilla. Päivien aiheena on ”Erämaan kutsu”, jonka sisältö käsittelee hengellisen elämän peruskokemuksia. Luentojen aiheina ovat muun muassa Erämaa-paikka, jossa opitaan odottamaan ja paikka, jossa opitaan uutta. Vierailevana puhujana on Teuvo V. Riikonen, joka toimii tällä hetkellä Parikanniemi-säätiön toiminnanjohtajana. Päivien ohjelmassa ovat mukana myös kirkkoherra Marko Miettinen ja Kainuun Kansanlähetyksen piirijohtaja, Matti Manninen.

Päivien tapahtumaan liittyy myös illan konsertti klo 18, jossa esiintyy artisti Sini Tuomisalo. Konsertti on tarkoitettu kaikille yhteiseksi. Sini Tuomisalo on muusikko, jonka ohjelmisto kattaa niin klassista kuin kevyempää musiikkia sekä kansanmusiikkia. Konsertin ohjelma on painottunut hengelliseen musiikkiin, mutta sisältää myös suomalaisia kansanlauluja ja Toivo Kärjen hengellisiä lauluja.

Teuvo V. Riikonen on toiminut pitkään Savonlinnan kristillisen opiston rehtorina Vuonna 2008 hän toimi puoli vuotta sotilaspappina Afganistanissa ISAF:n kriisinhallintajoukoissa. Teuvo V. Riikonen on kirjoittanut itse tai ollut yhtenä kirjoittajana noin 30 kirjassa. Lisäksi hänen lehtikirjoituksiaan on julkaistu yli 70 lehdessä. Hän on myös vieraillut Israelissa ja Lähi-Idän maissa yli 50 kertaa ja asunut siellä noin kolme vuotta. Hänen keskeistä työtään on ollut Raamatun opettaminen, jota hän on tehnyt systemaattisesti 22 vuoden ajan. Lisäksi hän on luennoinut eri puolilla Suomea.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tarjoiluista peritään vapaaehtoinen maksu lähetyksen hyväksi.

Kajaanin seurakunta: Kuurojen valtakunnallinen lähetysjuhla 29.–30.3. ensimmäistä kertaa Kajaanissa

  • Posted on February 27, 2014 at 18:24

Kuurojen valtakunnallinen lähetysjuhla 29.–30.3.

järjestetään ensimmäistä kertaa Kajaanissa

Kuurojen valtakunnallinen lähetysjuhla järjestetään (59. kerta) tänä vuonna yhteistyössä Kajaanin seurakunnan kanssa 29.–30.3.2014 Joutenlammen kurssikeskuksessa. Samassa yhteydessä  pidetään Kuurojen Lähetyksen vuosikokous ja –juhla. Päivien teemana on ”Lähetyksen askelissa”. Tapahtuma kerää noin 150 osallistujaa eri puolilta Suomea yhteen viittomakielisten suurimpaan hengelliseen tapahtumaan.

Ohjelmassa on mm. Kajaanin matkailuoppaiden esitelmä Kajaanin historiasta ja Eino Leinon runoja viitottuna sekä iltajuhla, jossa jaetaan standaarit kuurojen työssä ansioituneille kainuulaisille. Lisäksi lähetystyöntekijät Elina ja Mika Tikkanen kertovat Njomben kuurojen yläkoulun perustamisesta Tansaniaan, jossa on myös Kajaanin seurakunnan kummioppilas Abubakari Makota. Tapahtuma päättyy kuurojen pappi Urpo Luokkalan toimittamaan messuun.

Lähetyksen askeleet kuljettavat meitä valmistettua tietä pitkin. Toivomme, että yhdessäolo saisi olla varustamassa meitä edessä olevia askeleita varten myös lähetystehtävässä. (kirkkoherra Marko Miettinen)

Kuurojen Lähetyksen tavoitteena on kuurojen elinolosuhteiden parantaminen ja kouluttaminen kehitysmaissa niin, että he voisivat toimia yhteiskunnassa tasa-arvoisina kansalaisina. Haaste on kuitenkin valtava, koska kehitysmaissa asuvia kuuroja lapsia saadaan opetuksen piiriin vain 3-5 % kouluun pyrkijöistä.

Aiempina vuosina Kuurojen Lähetys on toteuttanut kuurojen koulujen rakentamista Afrikassa yhteistyössä Suomen Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston kanssa. Kuurojen Lähetyksen kohteina ovat Tansaniassa toimivat Njomben kuurojen ala- ja yläkoulu sekä Mwangan kuurojen koulu, ja Eritreassa Kerenin ja Asmaran kuurojen koulut. Koska koulut ovat sisäoppilaitoksia, ne tarvitsevat taloudellista tukea, jotta voivat tarjota kuuroille lapsille täyden ylläpidon koulujen tiloissa; asumista, ruokaa, vettä, vaatteita ja huolenpitoa opetuksen lisäksi.

Yhdistys kerää varoja kummitoiminnalla, kolehdeilla, lahjoituksilla, testamenteilla, tuotteiden myynnillä ja kuurojen lähetyspiirien ja seurakuntien lahjoituksilla. Kuurojen Lähetys toimii yhteistyössä Afrikassa toimivien Evankelisluterilaisten kirkkojen kanssa. Näin taataan avun meneminen perille ja tuen käyttö oikeaan kohteeseen.

Lauantai 29.3: klo 13.00 ”Lähetyksen askelissa”, klo 14.30 Äänioikeuden tarkistaminen, klo 15.00 Vuosikokous, klo 17.30 Juhlaillallinen ja klo 19.00 Iltajuhla.

Sunnuntai 30.3: klo 9.00 Lähetystyöntekijät Elina ja Mika Tikkanen; ”Tarinaa kahden vuoden työstä Njomben kuurojen koululla Tansaniassa” ja klo 10.00 Messu, Urpo Luokkala.

Kajaanin seurakunta: Sururyhmät kokoontuvat syksyllä

  • Posted on July 23, 2013 at 16:32

Sururyhmät kokoontuvat syksyllä
Kajaanin seurakunta aloittaa syksyllä kaksi vertaistukiryhmää, jotka kokoontuvat surun herättämien kysymysten äärellä.

I-ryhmä keskittyy enemmän surunkysymyksiin. Ryhmä on suunnattu sinulle, joka olet menettänyt läheisen ihmisen ja olet kulkenut surunmatkaasi vain vähän aikaa, kuitenkin neljä kuukautta tai pidempään. Aloitamme torstaina 29.8. klo 18. Kokoontumispaikkana on Pappilan kokoushuone, Kirkkokatu 26 B.
Ryhmää ohjaavat seurakuntapastori Sanna Oikarinen ja diakoniatyöntekijä Kaisa Lehtisaari.
Jos läheisen kuolemasta on vähemmän kuin neljä kuukautta aikaa, voit saada keskusteluapua ottamalla yhteyttä päivystävään pappiin arkipäivisin klo 9–12 puh. 6172 2235 tai käydä hänen luonaan kirkkoherranvirastossa, Linnankatu 12.
II-ryhmä, ns. leskiryhmä, keskittyy ryhmässä nouseviin teemoihin. Ryhmä on tarkoitettu sinulle, joka olet kulkenut surunmatkaasi jo jonkin aikaa ja tunnet, että haluaisit suunnata katsettasi kohti tulevaa. Aloitamme tiistaina 10.9. klo 18. Kokoontumispaikkana on Keskusseurakuntakoti, Kirkkokatu 26. Ryhmää ohjaavat sairaalapastori Jaana Rautio-Wacklin ja Palvelevan Puhelimen toiminnanohjaaja Tuula Haataja.
Ryhmistä voi kysyä tarkempia tietoja Tuula Haatajalta, puh. 044 7444 237. Ryhmiin voit ilmoittautua 16.8. mennessä seurakunnan vaihteen kautta, 08-61721.

Kajaanin Seurakunta: Kesän viimeinen rippikoululeiri on menossa

  • Posted on July 15, 2013 at 14:05

kesän viimeiset rippikoululeirit ovat menossa Joutenlammella. Leirille numero kahdeksan osallistuu 49 rippikoululaista ja 12 isosta sekä leirille numero seitsemän 23 rippikoululaista ja 8 isosta.
Leirit päättyvät keskiviikkoiltapäivänä (17.7.).
Tänä kesänä rippikoulun suorittaa 350 kajaanilaisnuorta ja yli 90 % ikäryhmästään. Valtakunnallisesti rippikoulun käy vuosittain 55 000 nuorta ja isosia mukana on reilut 27 000.

Leiri numero seitsemän on vihreä ripari. Vihreillä rippikoululeirillä pyritään mm. pienentämään leirin hiilijalanjälkeä sekä lisäämään ymmärrystä ihmisen toiminnan ja ympäristön hyvinvoinnin yhteydestä. Vihreät riparit on kirkon yhteistyöhanke WWF:n ja Nuorten Keskuksen kanssa. Hankkeen tarkoitus on antaa tukea kristillisen ympäristökasvatuksen ylläpitämiseen rippikoulussa.

Vihreällä rippikoululeirillä
1. nuoret laativat 10 ympäristöpelisääntöä, joiden toteutumisesta huolehditan yhdessä
2. ympäristöteema on läsnä leirin ohjelmassa (hartaus, oppimistilanne, iltaohjelma ja isosryhmä)
3. leirijaksolla järjestetään ainakin yksi kasvisruokapäivä
4. nuoret osallistuvat alttareiden rakentamiseen ja muutoinkin hartauselämän toteuttamiseen luomakunnan antimia hyödyntäen
5. liikutaan ja vietetään aikaa luonnossa (retkiä jalkaisin tai polkuryörällä, iltaohjelma nuotion äärellä)
6. henkilökunta yhdessä suunnittelee ja toimii ympäristövastuullisesti
7. yhteistyökumppaneiden, palveluiden ja tuotteiden valinnassa suositaan ympäristövastuullisuutta
(http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/sp?open&cid=Content3313F7)

Kajaanin seurakunnan tilinpäätös vuodelta 2012

  • Posted on June 12, 2013 at 20:21

Vuoden 2012 tilinpäätös ja tilikauden tulos oli -219 463 euroa. Tilinpäätöksen vuosikate oli 263 593 euroa. Poistoeron vähennyksen jälkeen tilikauden alijäämäksi jäi 209 932 euroa.

Talousarvio lukuunottamatta verotuloja toteutui suunnitellusti. Nettoinvestoinnit olivat yhteensä 362 458 euroa, jotka rahoitettiin omalla tulorahoituksella. Seurakunta on velaton ja sen rahoitusvarallisuus on 2,4 miljoonaa euroa. Seurakunnan toimintatulot kehittyivät hieman arvioitua paremmin ja olivat 1 354 390 euroa. Toimintatulot kattoivat 16,9 % toimintamenoista, jotka olivat yhteensä 8 016 948 euroa. Toteutuneet toimintamenot jäivät alle talousarvion 43 152 euroa.

Seurakunta rahoittaa toimintansa pääasiassa kirkollisveroilla. Verotuloja saatiin yhteensä 7,38 miljoonaa euroa eli 518 107 euroa vähemmän kuin arvioitu. Varsinaisia kirkollisveroja saatiin 6 859 033 euroa ja yhteisöveroja 524 860 euroa. Verotilitykset nousivat edellisestä vuodesta 285 819 euroa eli 4 %. Osuus verotuskustannuksista oli kaikkiaan 144 709 euroa.
Koko seurakunnan osalta budjetoidut henkilöstökustannukset olivat 5 447 900 euroa ja toteutuma 5 305 231 (97,39 %) euroa. Erotus oli tältä osin 142 669 euroa.

Kirkkovaltuusto hyväksyi  tilinpäätöksen, poistoeron vähennyksen 9.530,78 euroa ja että tilikauden alijäämä 209.932,02 euroa siirretään taseen omaan pääomaan tilille ”Edellisten tilikausien yli- /alijäämä”.

Kirkon palvelukeskuksen johtokunnan päätös Kajaanin seurakunnan siirtymisajan siirtämisestä

Kirkkoneuvosto on anonut Kirkon palvelukeskuksen johtokunnalta, että Kajaanin seurakunnan liittymisajankohtaa Kirkon palvelukeskuksen asiakkaaksi muutetaan vuodeksi 2015. Aikaisemman päätöksen mukaan Kajaanin seurakunnan oli tarkoitus siirtyä palvelukeskuksen asiakkaaksi vuonna 2014. Kajaanin rovastikunnan seurakunnat ovat käyneet siirtymisajankohdasta neuvotteluja. Perustelunaan he esittivät, että Kajaanin rovastikunnan seurakuntien yhtäaikainen siirtyminen palvelukeskuksen asiakkaaksi tapahtuisi 1.1.2015.

Kirkon palvelukeskuksen johtokunta päätti 19.3.2013 Kajaanin seurakunnan liittymisajankohdaksi Kirkon palvelukeskuksen asiakkaaksi 1.1.2015.

Kirkkovaltuusto merkitsi asian tiedoksi.

Keskusseurakuntakodin peruskorjaus siirtyy

Vuoden 2013 investointisuunnitelmassa Keskusseurakuntakodin peruskorjaukseen on merkitty 1 700 000 € ja investointisuunnitelmassa vuosille 2014–2015 vuodelle 2014 on merkitty 1 400 000 €.

Kirkkoneuvosto on päättänyt 21.5. kokouksessaan taloudellisen jaoston esityksestä, ettei Keskusseurakuntakodin peruskorjausta toteuteta tänä vuonna seurakunnan taloudellisen tilanteen vuoksi, vaan se siirretään siihen asti, kunnes seurakunnan taloudellinen tilanne paranee ja rahoitustarve selkiytyy sekä esittää kirkkovaltuustolle, että se merkitsee asian tiedoksi.

Kirkkovaltuusto merkitsi asian tiedoksi.

Lyhyesti:

– Kirkkovaltuusto hyväksyi Rovastikunnallisen yhteistyön johtokunnan tilinpäätökseksi 3 188,09 euroa ja Kajaanin seurakunnan hautainhoitorahaston tilikauden tulokseksi 14 252,83.

Ilmoitusasiat

I kappalaisen virka

Tuomiokapituli on todennut pastori Jyri Kitin, pastori Perttu Kyllösen, pastori Hannele Kirsi-Marja Lehtisen ja pastori Antti Minkkisen kelpoisiksi Kajaanin seurakunnan I kappalaisen virkaan.

VII kappalaisen virka

VII kappalaisen virkaa ovat hakeneet määräaikaan 6.5.2013 mennessä pastori Jyri Kitti, pastori Perttu Kyllönen ja pastori Antti Minkkinen.

Seuraavat kirkkovaltuuston kokoukset ovat:

ke 11.9.2013 klo 18, hakijoiden haastattelu klo 17.30

− tuloveroprosentin vahvistaminen vuodelle 2014

− I kappalaisen ja VII kappalaisen vaalit

ke 18.12.2013 klo 18

− rovastikunnallisen yhteistyöjohtokunnan ja seurakunnan talousarviot vuodelle 2014

Kajaanin seurakunta: Konsertteja ja yhteislaulua kesällä

  • Posted on May 16, 2013 at 13:54

Kajaanin seurakunta järjestää kesällä perinteiseen tapaan konsertteja sekä kesäillan virsiä ja lauluja.

Konserttisarjan aloittaa urkuri Ville Urponen ohjelmalla “J.S.Bachin matka nuoruuden hurjuudesta vanhuuden viisauteen”. Konsertti järjestetään Kajaanin kirkossa 13.6. klo 18 alkaen. Tilaisuudessa kuullaan mm. Bachin Toccata und Fuge in d BWV 565, Koraalipartita “O Gott, du frommer Gott” BWV 767, Praeludium et fuga in e BWV 548 ja Fantasia und Fuge in c BWV 537. Viimeisenä teoksena Urponen esittää Bachin sävellyksen Contrapunctus I ja XIV. Vapaaehtoinen ohjelmamaksu on 10 euroa. Konsertin järjestäjinä ovat Barokki Soi-fesivaali ja Kajaanin seurakunta.

Urkuri Erkki Tyni pitää konsertin Kajaanin kirkossa 27. kesäkuuta klo 14. Tyni soittaa Felix Mendelssohnin neliosaisen Sonaatin c-molli numero 2. William Lloyd Webberiltä kuullaan teoksen osat Chorale, Cantilena ja Finale sekä viimeisenä hollantilaisen säveltäjän Martin Mansin seitsemän osainen Sinfonia barokin tyyliin. Illan päänumerona Tyni pitää saksalaisen Max Regerin teosta, jonka hän on säveltänyt Englannin kansallislauluun God Save the Queen (Jumalan suojahas) tai kuninkaan hallitessa God Save the King. Samalla sävelmällä laulettiin myös monien saksalaisten ruhtinaskuntien ruhtinashymnejä. Ilmeisesti saksalainen Reger sai tästä innoituksen säveltää kappale myös uruille.

Erkki Tyni esiintyy myös “Valon musiikkia” -konsertissa Valon kappelissa 11.7. klo 18. Molempiin hänen konsertteihinsa on vapaa pääsy.
Kesän viimeinen konsertti järjestetään elokuussa. Urkuri Outi Keskisipilä esiintyy 22.8. klo 18 Kajaanin kirkossa. Vapaaehtoinen ohjelmamaksu on viisi euroa.

Virsiä ja hengellisiä lauluja laulamme Kajaanin kirkossa pitkin kesää. “Soi kunniaksi Luojan” -lauluillat järjestetään 12.6., 10.7. ja 7.8. klo 18. Lauluiltojen vetäjinä ovat kanttorit Erkki Tyni, Juha Mikkonen ja Päivi Rimpiläinen.

Kajaanin Seurakunta: Ekumeeninen konsertti helatorstaina

  • Posted on April 25, 2013 at 17:43

Teuvo Hynynen

Soi kunniaksi Luojan -ekumeeninen konsertti helatorstaina Kajaanin kirkossa

Soi kunniaksi Luojan -ekumeeninen konsertti järjestetään helatorstaina 9.5. klo 15 Kajaanin kirkossa.

Konsertti on toinen peräkkäinen yhteistyökonsertti eri tahojen kanssa.

Konsertissa esiintyvät 

Teuvo Hynynen, kitara, laulu ja Marjaana Oliveira, viulu, Erkki Tyni, urut, Jukka Wenström, piano, laulu sekä Paula Tapionmäki, laulu, runo.

Konsertin lopuksi lauletaan yhteislauluna virsi 462 “Soi kunniaksi luojan”. Tilaisuudessa kerätään kolehti Kajaanin vähäosaisten hyväksi seurakunnan diakoniatyön kautta.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sen juontaa pastori Jyri Kitti. Konsertin yhdyshenkilönä on toiminut Timi Långström.

 

Teuvo Hynynen esittää konsertissa mm. kappaleet Maljasta kruunuksiEnkeli pieniVain pieni kipinä ja Tunnen sinut lähelläin. Erkki Tyniltä kuulemme Toccatine, virrestä 416 “Nyt on aika kiitoksen” ja Toccata virrestä 265 “Jeesus armon soi”.

 

Jukka Wenström laulaa mm. kappaleet  Olin pyörteissä maisten huvienHän viipyy luonas jälleen hetkisenLaulu sulle, ystäväin ja Sydän jos puhdas nyt ois.

 

Konsertin päätteeksi Paula Tapionmäki esittää runon Lähde matkaan ja laulaa kappaleen Olet valveilla.

 

Hengellistä kitaramuusiikkia

Teuvo Hynynen on kajaanilainen 51-vuotias kirvesmies-yrittäjä, joka on laulanut uskoontulonsa jälkeen erilaisissa hengellisissä tilaisuuksissa.

Hän julkaisee esikoisalbumin “Matkalla” toukokuussa. Levyltä on julkaistu single “Enkeli pieni”.

– Biisi on hieno tarina uskoa etsivän ihmisen ensihapuiluista Jumalan suuntaan, Teuvo Hynynen kertoo.

Teuvon lauluille ja tallenteelle on ollut kysyntää jo pidemmän aikaa. Uuden levyn myötä hän tulee esiintymään myös ympäri Suomea.

Teuvo työskentelee mm. avioliittotyön ja miestyön parissa. Konsertissa hän soittaa hengellistä kitaramusiikkia. Mukana soittamassa on hänen tyttärensä viulisti Marjaana Oliveira.

“Musiikki sydäntä lähellä”

44-vuotias Jukka Wenström on syntynyt Kotkassa, josta nuorta miestä lähti elämä kuljettamaan ympäri maailmaa. Useat väärät valinnat johtivat miehen vaikeuksien kierteeseen ja lopulta vankilaan. Vankilassa ollessaan hän löysi yhteyden Jumalaan ja tuli uskoon.

Tätä nykyä Jukka on aktiivinen Oulun vapaakirkon jäsen ja hän on saanut olla palvelemassa monissa eri tilaisuuksissa musiikin välityksellä.

– Musiikki on ollut lähellä sydäntäni koko elämäni ajan. Olen soittanut useampia instrumentteja elämäni varrella, kolmatta vuotta koti-isänä toimiva Jukka Wenström kertoo.

Jukka soittaa konsertissa evankelioivaa piano- ja laulumusiikkia.

– Minua siunaa ajatus siitä, että voin olla myös musiikin välityksellä viemässä eteenpäin evankeliumia kansalle.

Laulu ja runo Paula Tapionmäeltä

Vuolijokelainen paluumuuttaja Paula Tapionmäki on pitkän linjan laulun- ja teatteri-ilmaisun harrastaja. Hän on opiskellut monipuolisesti draamaa, improvisaatiota, tarinateatteria ja teatteri-ilmaisun pedagogiikkaa Helsingissä. Paulaa on nähty estradeilla mm. Kajaanin runoviikon 2004 aikana. Konsertissa Tapionmäki laulaa ja esittää runon.

Soi kunniaksi Luojan -ekumeeninen konsertti helatorstaina 9.5. klo 15 Kajaanin kirkossa. Vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!


Kajaanin seurakunta: Antti Matikainen esiintyy Rakkauslaulujen illassa 27.4.

  • Posted on April 18, 2013 at 19:12

Antti Matikainen esiintyy
Rakkauslaulujen illassa 27. huhtikuuta 

Kajaanin seurakunnan perheneuvonnan järjestämä Rakkauslaulujen iltaa vietetään Wanhalla Kerholla lauantaina 27.4. klo 19. Illan artisteina ovat kajaanilaislähtöinen Antti Matikainen säestäjänään Ville Nurmi. He esittävät uusia ja vanhoja, iloisia ja haikeita rakkaudesta kertovia lauluja.
Rakastuminen ja rakastaminen vaikuttavat monin tavoin elämäämme. Harvoin tulemme kuitenkaan ajatelleeksi, että parisuhde vaikuttaa myös terveyteemme, sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiimme. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että myönteinen rakastava yhteys kumppaniin suojelee meitä stressiltä ja auttaa meitä selviämään paremmin elämään kuuluvista vaikeuksista.
Rakkauslaulujen illassa musiikin ohella “perheneuvojapariskunta Maija ja Matti” pohtivat rakkautta. Mitä se on, kun siitä niin paljon puhutaan ja lauletaan? Mikä on auttanut heitä pitämään yllä rakkauden tunnetta suhteessaan?
Pääsylipun hintaan sisältyy illallinen. Tarjolla on feta-kanaa leivän, salaattien ja täytekakkukahvin kera. Liput (20 e) ainoastaan ennakkoon Kajaanin seurakunnan kirkkoherranvirastosta, Linnankatu 12. Olet tervetullut tapahtumaan yksin, puolison tai ystävien seurassa!