You are currently browsing the Valamon Luostari category
Displaying 1 - 8 of 8 entries.

Valamon luostari julkaisee harvinaisen kirjan pyhäinjäännöksistä

  • Posted on October 24, 2014 at 18:18

PYHÄINJÄÄNNÖKSET

Pyhäinjäännökset kuuluvat erottamattomalla ja kiehtovalla tavalla kristinuskon historiaan ja ortodoksisen kirkon elämään, ja muodostavat katkeamattoman, vuosisatojen yli ulottuvan sillan kirkon alkuajoista tähän päivään saakka. Siihen liittyvät myös Suomessa ainutlaatuiset ja tähän asti vähän tunnetut Lintulan ja Valamon luostarien reliikkiaarteet.

Pyhäinjäännökset -teos johdattaa lukijan vaiheikkaalle ja jännittävälle matkalle, jonka aikana tutustutaan Lintulan ja Valamon luostarien reliikkeihin, pyhäinjäännöksiin liittyvään opetukseen ja jumalanpalveluskäytäntöihin. Kirja sisältää aiemmin julkaisematonta kuva-aineistoa. Vastaavaa teosta ei ole aiemmin laadittu.

 

Reliikit ovat kiehtova aihe, mutta niihin liittyvät usko, perinteet ja käytännöt voivat tuntua myös vierailta. Lähempi tutustuminen reliikkiteologiaan kuitenkin osoittaa, että pyhäinjäännökset liittyvät kristinuskon historiaan ja kirkon liturgiseen elämään jo varhaisista ajoista lähtien. Näin ollen voidaan sanoa, että reliikkien kunnioittaminen kuuluu kiinteästi kristilliseen uskoon.

Valamon ja Lintulan reliikit

Suurimmat reliikkikokoelmat löytyvät usein luostareista. Kirjassa tutustutaan yksityiskohtaisesti Lintulan ja Valamon luostarien reliikki-ikoneihin ja -lippaisiin, joissa on yksittäisten pyhien pyhäinjäännöksiä laskutavasta riippuen yhteensä noin 248. Näistä kirjassa on myös edustava joukko valokuvia. Teoksen lopussa on tiivis hakemisto ja elämäkertateksti jokaisesta pyhästä, jonka reliikki on Lintulan tai Valamon luostarissa.

Monien muiden luostarien tavoin Lintulan ja Valamon aarteiden joukkoon kuuluu myös Kristukseen ja Neitsyt Mariaan liittyviä pyhäinjäännöksiä. Näitä ovat esimerkiksi Eläväksitekevän Ristin palaset ja Jumalansynnyttäjän viitan kappaleet. Lintulan ja Valamon luostareiden pyhäinjäännökset ovat kooltaan melko pieniä, mutta tällä ei ole kirkon teologian ja uskon näkökulmasta kovin suurta merkitystä.

Reliikit eivät liity pelkästään ortodoksiseen käytäntöön, vaan ovat kiinteä osa kirkon uskoa ja teologiaa,minkä vuoksi pyhäinjäännöksiä ja niihin liittyviä käytäntöjä ei voida hylätä muuttamatta kristillisen ja ortodoksisen uskon sisältöä.

Julkaisu Helsingin Kirjamessuilla

Pyhäinjäännökset -teoksen julkaisu tapahtuu Helsingin Kirjamessuilla 24.10.2014. Teoksen kirjoittaja diakoni Marko Mäkinen valmistelee myös väitöskirjaansa pyhäinjäännöksistä. Marko Mäkinen on tavattavissa Helsingin Kirjamessuilla perjantaina 24.10.2014 klo 14-16 Valamon luostarin osastolla 7d40.

Luostarin osastolla voi myös seurata Valamon opiston työnäytöksiä sekä tavata Valamon luostarin väkeä. Myynnissä on ortodoksista kirjallisuutta sekä muita Valamon tuotteita.

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Luonnonkauniilla Heinävedellä sijaitseva luostari ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. Nykypäivän ihmiselle luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhoittumiseen kaukana kaikesta kiireestä.

Valamon munkkiluostarin veljestö elää hengellistä yhteisöelämää, joka pohjautuu ortodoksisen kirkon askeesin perintöön. Vanhan perinteen mukaan luostarin tulee elättää itse itsensä. Nykyisin Valamon pääelinkeino on matkailu: luostarissa käy vuosittain kymmeniä tuhansia, ja kaikki matkailusta saadut tuotot käytetään suoraan luostarin ylläpitoon ja kehittämiseen.

www.valamo.fi

Itä-Suomen yliopisto: Joensuun yliopiston ortodoksinen kuoro konsertoi Euroradiossa

  • Posted on February 11, 2014 at 14:39

kuoroparviisovari-2

Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa toimiva Joensuun yliopiston ortodoksinen kuoro konsertoi sunnuntaina, helmikuun 16. päivänä 2014 Valamon kirkossa Heinävedellä.

Kuoro toteuttaa ortodoksisen osuuden Euroopan yleisradioliiton konserttisarjasta otsikolla ”Music of Medieval Rites”. Sarja käsittää eri kristillisten perinteiden sakraalimusiikkia eri puolilta Eurooppaa.  Suomen konsertti on rakennettu ehtoopalveluksen muotoon, ja se sisältää musiikkia, jotka on sävelletty yleisesti ehtoopalvelukseen ja erityisesti Jumalan Äidin kuolonuneen nukkumisen eli Uspenien muistolle. Ohjelmaan kuuluu bysanttilaisen musiikin osuus, jossa Helsingin bysanttilainen kuoro laulaa Jaakko Olkinuoran johdolla hänen suomeksi sovittamiaan bysanttilaisia sävelmiä.

Euroradion konsertti on samalla sekä ehyt liturginen kokonaisuus että katsaus ortodoksisen kirkkolaulun monenkirjavaan perinteeseen. Se alkaa oman aikamme suomalaisesta musiikista, etenee kohti vanhaa bysanttilaista perinnettä ja palaa vanhan slaavilaisen käytännön kautta takaisin tähän päivään. Samassa yhteydessä kuoro tekee maailmankantaesityksen brittisäveltäjä Ivan Moodyn sävellyksestä ”Aposticha”, joka perustuu Jumalan Äidin kuolonuneen nukkumisen virrelmästikiiroihin. Konsertin muita säveltäjänimiä ovat muun muassa Timo RuottinenMikko Sidoroff (FI) ja Tatjana Iashvili (UKR).

Joensuun yliopiston ortodoksinen kuoro on koko historiansa aikana kuulunut maamme ortodoksisten kuorojen eturiviin. Sen laulajat ovat suurimmaksi osaksi tulevia kirkon työntekijöitä. Kuoro on profiloitunut myös vahvasti aikamme ortodoksiseen musiikkiin, josta se on tehnyt yli 30 maailman- tai kotimaankantaesitystä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan se on kuitenkin tehnyt lukuisia produktioita eri aikakausien ortodoksisesta musiikista.

Konsertti alkaa Valamon pääkirkossa sunnuntaina 16. helmikuuta klo 15.30. YLE Radio 1 taltioi konsertin, ja se lähetetään kuluvan vuoden aikana Euroradion konserttina.

Enkelit kanssamme – Ina Collianderin taidenäyttely Valamon luostarissa

  • Posted on January 22, 2014 at 21:28

dsc_4867_lehtien_suhina

Ina Colliander: Lehtien suhina.Väripuupiirros vuodelta 1953. Yksityisomistus.

Valamon luostari haluaa tarjota pyhiinvaeltajille ja vierailijoille entistä paremmin myös kulttuuritarjontaa. Vuoden 2014 alusta lähtien luostari järjestää vuosittain kaksi korkeatasoista näyttelyä. Tammikuun 22. päivä avautuu Ina Collianderin tuotantoa esittelevä näyttely ”Enkelit kanssamme”. Syyskuussa on vuorossa eräästä suomalaisesta yksityiskokoelmasta valikoitu kokonaisuus kristillistä kuvataidetta 1500-luvulta 1900-luvulle.

Ina Colliander (1905–1985) tunnetaan taidegraafikkona sekä kirjailija Tito Collianderin puolisona. Taiteilija syntyi Pietarissa asuneen Lydia (os. von Golicke) ja arkkitehti Richard Behrsenin perheen esikoisena. Hän osoitti jo varhain taiteellisia taipumuksia ja piirtäjän lahjat tulivat ilmeisesti isän puolelta. Colliander aloitti taideopinnot 15-vuotiaana Taiteiden edistämiskoulussa Pietarissa. Vuonna 1923 taiteilija emigroitui Suomeen ja pääsi syksyllä 1924 opiskelemaan Helsinkiin Taideteollisuuskeskuskoulun mallipiirustusosastolle. Opintojen jälkeen hän työskenteli joitain vuosia kuvittajana Werner Söderströmin kirjapainossa Porvoossa.

Jo 1930-luvulla Colliander loi omintakeisen puupiirrostyylinsä. Grafiikan rinnalla Ina Colliander maalasi vesiväritöitä, pastelleja ja öljyvärimaalauksia. Hän teki 1960–80 -luvuilla myös syväpainografiikkaa ja mosaiikkeja, joista kaksi koristaa Valamon luostarin pääkirkkoa. Colliander tunnetaan erityisesti enkeleistään ja muista uskonnollisaiheisista teoksista. Hän osallistui ahkerasti näyttelytoimintaan ja Collianderin teoksia on kaikissa merkittävissä kotimaisissa kokoelmissa sekä mm. Pietarin Eremitaasissa ja Tukholman Nationalmuseumissa.

– Äidille taiteen tekeminen oli ehdoton osa jokapäiväistä elämää. Muistan, kun jossakin ulkona, vaikkapa penkillä istuen, koko hänen olemuksensa äkkiä saattoi terästäytyä. Katse keskittyi johonkin. Käsiin ilmaantuivat kuten itsestään luonnoslehtiö ja kynä. Sellaisina hetkinä häntä oli viisainta olla häiritsemättä, muistelee kaukaisia lapsuuden aikoja taiteilijan poika, isä Sergius Colliander.

Valamon luostarin näyttely esittelee Collianderin laajaa tuotantoa 1920-luvulta 1980-luvulle. Esillä on sekä grafiikkaa että vesi- ja öljyvärimaalauksia Valamon luostarin, Joensuun ja Lapinlahden taidemuseoiden sekä yksityisistä kokoelmista.

Enkelit kanssamme -taidenäyttely on avoinna 22.1.–30.8. Talvikaudella lauantaisin klo 12–14. Pääsiäisen aikaan pidennetyt aukioloajat. Ryhmille tilauksesta myös muina aikoina. Kesällä 1.6.–31.8. ma–la klo 10–17, sunnuntaisin ja kirkollisina juhlina klo 12–17. Tiedustelut: 017 570 111.

Valamon luostari
Valamontie 42, 79850 Uusi-Valamo

Valamon luostarissa kuullaan jouluisia säveliä

  • Posted on December 9, 2013 at 15:31

imgp0871

Valamon luostari Heinävedellä virittäytyy lähestyvään joulujuhlaan. Talviasuinen luostari huokuu rauhaa. Joulua ja talvea voi tunnelmoida nyt myös joulusävelten tahtiin, kun luostarin kulttuurikeskuksessa järjestetään Rauhaa, vain rauhaa -joulukonsertti lauantaina 14.12. klo 15. Konsertissa solisteina ovat sopraano Katharina Freihoff ja bassoJari Parviainen. Pianistina toimii Pekka Mustaniemi.

Ohjelmistossa muun muassa Heino Kasken pianosävellys Valamo sekä Konsta Jylhän Konstan joululaulu. Tutuista joululauluista mainittakoon En etsi valtaa loistoaOn hanget korkeat nietokset ja Rauhaa, vain rauhaa.

Laulupedagogiksi Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta valmistunut Freihoff on konsertoinut aktiivisesti laulajana esittäen ooppera-, oratorio-, operetti- ja lied-ohjelmistoa. Hän on myös muusikko ja toimii Joensuun kaupunginorkesterin oboen äänenjohtajana.

Parviainen on esiintynyt lied- ja kirkkokonserttien lisäksi kysyttynä bassosolistina keskeisissä kirkkomusiikkiteoksissa sekä oopperaproduktioissa. Esiintymisiä on ollut Suomen lisäksi mm. Ruotsissa, Virossa, Unkarissa, Slovakiassa ja Saksassa sekä Pohjois-Koreassa. Jari Parviaisen erittäin matalaa ja vapaasti soivaa ääntä kuvaillaan Martti Talvelan kaltaiseksi todelliseksi suomalaiseksi bassoksi.

Mustaniemi toimii huilunsoiton lehtorina Joensuun konservatoriossa. Huilistin uransa lisäksi hän on toiminut säestäjänä ja kamarimuusikkona sekä orkesterimuusikkona ja kapellimestarina eri puolella Suomea.

Valamon kirjan juhlavuosi: VALAMON LUOSTARIN JULKAISUTOIMINTA 150 VUOTTA

  • Posted on October 16, 2013 at 13:36

valamo_vanhan-kokoelman-niteita-cc-88_kuva-petter-martiskainen

Valamon Kristuksen kirkastumisen luostarin julkaisutoiminta on jatkunut lähes yhtäjaksoisesti 1863–2013. Valamo kuuluu siis Suomen vanhimpiin julkaisijayhteisöihin. Luostarin julkaisutoiminta esittäytyy Helsingin Kirjamessuilla Valamon julkaisuja sisältävän pienen näyttelyn muodossa.

Luostari on kustantanut yli 250 teosta, viime aikoina myös äänikirjoja. Useista kirjoista on otettu uusintapainoksia, kuten esimerkiksi klassikoksi nousseesta teoksesta Valamon vanhuksen kirjeet. Julkaisut keskittyvät idän ortodoksisen kirkon hengelliseen opetukseen ja luostarielämän kuvauksiin. Mukana on myös ortodoksiseen kirkkotaiteeseen ja kulttuuriin liittyviä teemoja.

Kirjantekijöitä on kautta aikojen noussut luostarin veljestön piiristä. Nykylukijalle heistä tunnetuimpia ovat arkkipiispa Paavali, metropoliitta Panteleimon, piispa Arseni sekä pappismunkki Serafim. Julkaisujen kieli oli 1900-luvun alkuun asti venäjä. Myöhemmät teokset ovat olleet enimmäkseen suomenkielisiä. Luostarin kannalta keskeisiä teoksia julkaistaan myös englannin ja venäjän kielellä.

Valamon luostarin julkaisuja levittävät Valamon kirjakerho, Valamon Tuohus-myymälät Helsingissä ja Valamossa sekä verkkokauppa Webtuohus.

Valamon luostari esittäytyy 24.-27.10.2013 Messukeskuksessa järjestettävillä Helsingin Kirjamessuilla osastolla 7c41. Osastolla on esillä 150-vuotisesta julkaisutoiminnasta kertovan näyttely. Myytävänä on kirjallisuutta ja Tuohus-myymälän muita tuotteita, kuten luostarissa mehiläisvahasta käsin valmistettuja kynttilöitä eli tuohuksia ja Valamon teetä.
www.valamo.fi

Valamon yt-neuvottelut päätökseen

  • Posted on October 9, 2013 at 17:54

1390519_559865964062719_1691305359_n

Irtisanomisilta vältyttiin Valamon luostarin yt-neuvotteluissa

Valamon luostarissa aloitettiin elokuussa yt-neuvottelut, joilla pyrittiin vakaannuttamaan luostarin kulurakennetta. Erityinen ongelma on ollut tarvittavan työpanoksen vaihtelu vilkkaan kesäajan ja hiljaisemman talviajan välillä.

Neuvottelujen lopputuloksena irtisanomisilta vältyttiin. Tarvittavat kulurakenteen muutokset saavutetaan lomautuksilla sekä työaika- ja eläkejärjestelyillä. Näiden vaikutus on 5,5 henkilötyövuotta. Valamon luostarissa on keskimäärin 33 työntekijää.

Neuvotteluja jatketaan hyvässä ja rakentavassa hengessä työnantajan ja työntekijöiden välillä työsopimuslain pohjalta.

Valamon luostari aloittaa yt-neuvottelut

  • Posted on August 12, 2013 at 16:33

389225_364584686924182_22808557_n

Valamon luostari aloittaa työntekijöittensä kanssa yt-neuvottelut. Neuvottelujen tavoitteena on yhdeksän miestyövuoden vähentäminen. Tällä hetkellä luostarissa on palkattua, vakinaista henkilökuntaa 33 henkeä.

Päämääränä on saavuttaa pysyvä ja kestävä kustannusrakenteen tervehdyttäminen, jolla turvataan luostarin perustoimintojen säilyminen palveluja kuitenkaan heikentämättä. Ympärivuotisen henkilökunnan määrää pyritään tasapainottamaan tarvetta vastaavaksi, sesonkiajaksi palkataan lisää työvoimaa. Yt-prosessi kestää kuusi viikkoa. Päämääränä on jatkossa taata työrauha ja turvallinen työnjatkuvuus henkilökunnalle.

Neuvottelujen ulkopuolelle jää Valamon opisto, joka on oma hallinnollinen yksikkönsä.

Valamon luostari irtisanoo liiketoiminnan johtajan

  • Posted on February 22, 2013 at 18:43

Valamon luostarin johtokunta on päättänyt yksimielisesti irtisanoa liiketoiminnan johtajan Veikko Halosen. Irtisanomisen perusteena on luostarin talouden saneerausohjelman epäonnistuminen.

Valamon luostarin johtokunta on tänään pitämässään kokouksessa päättänyt irtisanoa toukokuussa 2009 luostarin jaVeikko Halosen välille tehdyn johtajasopimuksen.

Irtisanomisen perusteena on Halosen johdolla toteutetun talouden saneerausohjelman epäonnistuminen.

Syyskuussa 2010 alkaneen kaksivuotisen saneerausohjelman aikana luostarin talous on ollut vuosittain noin 300 000 euroa tappiollinen. Saneerausohjelman mukaan ”igumeni ja johtokunta delegoivat kaiken taloudellisen vastuun ja päätäntävallan liiketoiminnan johtajalle. Ohjelman mukaisesti liiketoiminnan johtaja vastaa kaikesta taloudesta, saneerausohjelman toteutumisesta ja liiketuloksen saavuttamisesta”.

Valamo irtisanoo sopimuksen luostarin ja Veikko Halosen välille laaditun johtajasopimuksen korvausvelvoitteiden mukaisesti.

Valamon talouden saneeraamista ryhtyy toteuttamaan 4.–5. helmikuuta pidetyssä luostarin tarkastuksessa sovitun mukaisesti yhteistyöryhmä, johon kuuluvat luostarin johtaja ja taloudenhoitaja sekä Valamon opiston rehtori.

Luostarin johtokunta ja yhteistyöryhmä tekevät kevään aikana suunnitelman saneerauksen jatkoksi vuosille 2013–2015.

Saneeraussuunnitelman piiriin kuuluvat kaikki Valamon liike- ja palvelutoiminnot: ravintola- ja majoituspalvelut, Valamon opisto, konservointilaitos ja kirjasto.