You are currently browsing the Ruotsin Kirkko category
Displaying 1 - 2 of 2 entries.

Ruotsin kirkko: Uppsalan seurakuntatyö palkitaan

  • Posted on March 8, 2013 at 13:53

Anne Simonsson, Eila Svensson ja Selma Seppänen – seurakuntaryhmän työntekijätiimi.

Ruotsin kirkon suomenkielisen työn stipendi ”inspiroivasta uudistustyöstä” on myönnetty Uppsalan suomalaiselle seurakuntaryhmälle.

Stipendin perusteluissa todetaan:
Seurakunta on toiminnassaan uudistanut ja kehittänyt suomenkielistä työtä monin tavoin. Laadukas lapsitoiminta tukee ja edistää identiteetin ja kielen kehitystä. Vapaaehtoistyöhön on saatu uusia jäseniä innovatiivisen resurssipankin välityksellä, ja seurakunta on tehnyt aktiivisesti yhteistyötä kunnan ja ruotsinsuomalaisjärjestöjen kanssa. Toiminta on edistänyt suomen kielen asemaa ja lisännyt enemmistön ja vähemmistön keskinäistä ymmärtämystä. Suomalaistaustaisten vanhusten asema on saanut huomiota ja parantunut Uppsalassa seurakuntatoiminnan ansiosta.Suomalainen seurakuntaryhmä saa stipendin inspiroivasta uudistustyöstä Ruotsin kirkossa. 

Stipendin, jonka arvo on 10 000 kruunua, myöntää kirkkokanslia Uppsalassa ja sen jakotilaisuus on Ruotsinsuomalaisen työn kansallisen foorumin seminaarissa perjantaina klo 16-18 Uppsalassa. Paikka: Norrlands nation, Västra Ågatan 14.

Ruotsin kirkko: Ruotsinsuomalaisille omat Kauneimmat joululaulut

  • Posted on December 4, 2012 at 16:29

Perinteisen suomalaisen joululaulun rinnalla on vihkossa sen ruotsinkielinen vastine. Kuva: Linda Mickelsson/IKON

Kauneimpia joululauluja lauletaan Ruotsin kirkossa tänäkin vuonna mutta ensimmäistä kertaa vihkosta, joka on koottu Ruotsissa. Vihkosta on otettu 30 000 kappaleen painos.

–  Ruotsinsuomalaiset saavat nyt omat Kauneimmat joululaulut. Ruotsinsuomalainen työ on tänä päivänä hyvin jäsentynyttä Ruotsin kirkkoon. On luonnollista että joululauluperinne sovitetaan ruotsinsuomalaiseen todellisuuteen, johon kuuluu kaksikielisyys. Kauneimmat joululaulut ovat vihkossa samalla numerolla rinnakkain suomeksi ja ruotsiksi, Tomi Valjus Kirkkokansliasta kertoo.

– Kauneimmat joululaulut on vakiintunut  jouluperinne, joka Ruotsissakin on siirtynyt seuraavaan sukupolveen, Valjus toteaa.

40-vuotinen perinne
Kauneimpia joululauluja on laulettu Ruotsissa jo 40 vuotta, yhtä kauan kuin Suomessa. Suomen Lähetysseura aloitti Suomessa perinteen, josta on kehittynyt yksi suosituimmista joulunajan kirkollisista tapahtumista. Myös Ruotsissa kirkot täyttyvät ruotsinsuomalaisista, jotka kokoontuvat laulamaan tuttuja suomalaisia joululauluja.

Ruotsin kirkon Kauneimmat joululaulut –vihkosen lauluvalikoimasta vastaavat tänä vuonna hiippakuntappi Mikko Peltola ja komministeri Anne Simonson, Upsalasta. Vihkosen ovat toimittaneet jumalanpalveluselämän työalasihteeri Tomi Valjus ja tiedottaja Sigurdur Hafthorsson Kirkkokansliasta.

Vihko sisältää kaikkein tunnetuimmat suomalaiset joululaulut kuten ”Sylvian joululaulu”, ”En etsi valtaa loistoa” vanhoilla sanoilla, ”Joulukirkkoon”, ”Kello löi jo viisi”, ”Joulupuu on rakennettu” ja ”Joulun kellot”. Vihkossa on yksi joululaulu vain ruotsiksi – Jul, jul, strålande jul. Tunnettu ruotsalainen joululaulu ”Gläns över sjö och strand” on vihkossa nimellä: Kirkkaus yllä maan.

Kauneimmat joululaulu -tilaisuudet Ruotsin kirkossa tukevat kirkon kansainvälisen työn joulukeräystä: “Lahjoita lapselle turvallinen tulevaisuus”. Sen kohteena ovat sodasta ja väkivaltaisuuksista kärsivät lapset.