You are currently browsing the NMKY category
Displaying 1 - 2 of 2 entries.

NNKY:n ja NMKY:n maailmanyhteyden rukousviikko innostaa rohkeuteen ja vastustamaan epäoikeudenmukaisuutta

  • Posted on November 4, 2014 at 16:30

nnky_nmky_rukousviikko2014_lehteenkuva

Yli vuosisadan ajan NNKY (Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys) ja NMKY (Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys) ovat vaalineet, suojelleet ja taistelleet naisten, miesten ja nuorten puolesta sekä kehittäneet johtajuutta niin, että maailmasta tulisi kaikille parempi paikka.

NNKY:n ja NMKY:n maailmanyhteyden rukousviikon teema on tänä vuonna rohkea ja muutosvoimainen johtajuus, josta kerrotaan Exoduksessa eli 2. Mooseksen kirjassa. Rukousviikolla huomio tulee olemaan naisissa: NNKY ja NMKY painottavat nuorten ja naisten voimaannuttamista. Viikkoa vietetään 9.–15.11.2014 ja se tavoittaa maailmanlaajuisesti jopa noin 83 miljoonaa ihmistä. Rukousviikkoon voi osallistua tutustumalla viikon tekstiin itsenäisesti tai pienryhmissä. Aineisto löytyy kotisivuilta www.ywca.fi.

NNKY:n ja NMKY:n Maailmaliittojen puheenjohtajat Deborah Thomas Austin ja Peter Posner kutsuvat kaikki yhteisen rukousviikon viettoon:

“Olkoon tämä teille innoitukseksi olemaan rohkea ja vastustamaan epäoikeudenmukaisuutta – tämä maailma tarvitsee kipeästi lisää sankareita. Raamattu on täynnä tarinoita rohkeista ja muutosvoimaisista johtajista – naisista, miehistä, nuorista ja vanhoista – jotka ottivat vastaan  Jumalan kutsun muuttaa kansansa kohtalon. Mooses osoittautui yhdeksi suurimmista johtajista hänen johtajuutensa monipuolisuuden vuoksi. Sitä sen sijaan ei ole korostettu tarpeeksi, että Mooses ei tullut johtajaksi omin voimin. Mooseksen koko elämän ajan eri ihmiset muovasivat hänen luonnettaan johtajana.

Rukousviikolla huomio tulee olemaan naisissa, jotka omalla esimerkillään tekivät Mooseksesta rohkean ja muutosvoimaisen johtajan. Ehkä naisten pelastamana ja hoivaamana Mooses tajusi millaisia haasteita ja sortoa naiset kohtaavat. Jopa siinä määrin, että hän oli valmis vastustamaan kaikkea sortoa kansaansa kohtaan. Tarinoiden avulla puhumme pelon vallasta elämässämme, mutta myös yksilön vallasta ylittää pelon valta ja toimia tavalla, joka muuttaa historian kulkua äärimmäisen vaaran ja vainon uhatessa.

NMKY ja NNKY tähtäävät nuorten ja naisten voimaannuttamiseen. Vain tehtävästään ja asemastaan varmat johtajat voivat voimaannuttaa muita. Jos koemme olevamme uhattuina ja turvattomia, pyrimme poistamaan uhan keinolla millä hyvänsä sen sijaan, että pyrkisimme voimaannuttaan sitä, joka voisi oikeutetusti haastaa valtamme, arvovaltamme tai johtajuutemme.”

www.ywca.fi
www.ymca.fi

NNKY:n ja NMKY:n rukousviikkoa vietetään 11.–17.11.2012: Väkivalta ei saa viimeistä sanaa. Tie väkivallattomaan maailmaan

  • Posted on November 6, 2012 at 18:11

Perinteistä NNKY:n ja NMKY:n rukouksen ja maailmanyhteyden viikkoa vietetään tänä vuonna 11.–17.11. teemalla Väkivalta ei saa viimeistä sanaa. Tie väkivallattomaan maailmaan. Viikon myötä maailmanlaajat NNKY- ja NMKY-liikkeet haastavat ja inspiroivat ihmisiä toteuttamaan visiota väkivallattomasta tulevaisuudesta.

NNKY:t ja NMKY:t uskovat puuttumiseen ongelmien perimmäisiin syihin, ei vain niiden oireisiin. Usein väkivallan katsotaan olevan yksityisasia eikä rikos. Kulttuuria ja perinteitä käytetään tietoisesti tai tiedostamatta aggression välikappaleina tukemaan vallan väärinkäyttöä. Perheväkivaltaa kuten raiskausta avioliitossa, naisen sukuelinten silpomista, myötäjäiskuolemia ja naisen surmaamista saatetaan perustella perinteisellä käytännöllä.

Yhä väkivaltaisemmaksi käyvässä maailmassa on kuitenkin olemassa naisia, miehiä ja nuoria, jotka uskaltavat nousta vastarintaan luovasti, väkivallattomasti ja rohkeasti. Tämänvuotinen NNKY:n ja NMKY:n rukouksen ja maailmanyhteyden viikon vihkonen tuo esille näkökulmia voittaa väkivalta rauhanomaisin keinoin. Se sisältää jokaiselle päivälle tekstin, kysymyksiä pohdinnan tueksi sekä rukouksen. Aineiston voi lukea ja tulostaa Suomen NNKY-liiton kotisivuilta www.ywca.fi suomeksi sekä englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi NNKY:n Maailmanliiton kotisivuilta www.worldywca.org. Suomessa viikkoa vietetään paikallisissa tapahtumissa Jyväskylän NNKY:ssä sekä Helsingin, Kuopion, Tampereen, Turun ja Vantaan NMKY:issä.

Väkivallattomuuden teema jatkuu 26.11.–2.12.2012, jolloin Suomessa vietetään Väkivallatonta viikkoa. Pohjois-Amerikassa toimivista NNKY:istä vuonna 1995 liikkeelle lähteneen kansainvälisen teemaviikon suosio on levinnyt lähes 40 maahan kuudessa maanosassa.

NNKY, Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys, on ekumeeninen, monikulttuurinen ja kansainvälinen naisten ja nuorten naisten liike, joka toimii noin 120 maassa tavoittaen noin 25 miljoonaa ihmistä. Suomessa itsenäisiä NNKY-paikallisyhdistyksiä koordinoi Suomen NNKY-liitto.

NMKY, Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys, on nykyisin maailman suurin ei-poliittinen nuorisoliike, jonka parissa toimii maailmanlaajuisesti noin 48 miljoonaa ihmistä. Suomen NMKY koostuu kahdesta kansallisesta liitosta, Suomen NMKY:n Liitosta ja liikuntajärjestö Suomen NMKY:n Urheiluliitosta sekä paikallisyhdistyksistä.